Helyi közélet

2012.01.19. 13:24

Közel 1500 ellenőrzés a védelem érdekében

Miskolc - Úgy tudni, hogy kis túlzással akár egy folyosón tárolt muskátliért is bírságot szabhat ki a tűzvédelmi hatóság. Többek között erről is faggattuk Rinyu Zsuzsanna tűzoltó hadnagyot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivőjét.

Miskolc - Úgy tudni, hogy kis túlzással akár egy folyosón tárolt muskátliért is bírságot szabhat ki a tűzvédelmi hatóság. Többek között erről is faggattuk Rinyu Zsuzsanna tűzoltó hadnagyot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivőjét.

ÉM: A hírek szerint tűzrendészeti szempontból akár még egy cserép folyosón hagyott muskátliért is bírságot szabhatnak ki a jövőben. Van-e mindebbe beleszólása a Katasztrófavédelemnek?

Rinyu Zsuzsanna: A lakóépületek üzemeltetőjének, tulajdonosának a hatályos tűzvédelmi előírások, szabványok alapján biztosítani kell, hogy az ott tartózkodók – lakók, vendégek – a tűz által veszélyeztetett lakásból, szintről, épületből normaidőn belül biztonságosan elhagyhassák az épületet. Az épület használata során biztosítani kell továbbá, hogy a beavatkozó tűzoltók meg tudják közelíteni a tűzeset helyszínét, be tudjanak avatkozni és az ott rekedt személyeket ki tudják menteni. Ennek érdekében a kiürítésre, menekülésre és mentésre számításba vett lépcsőházakban, folyosókon tilos éghető anyagot tárolni, az ott történő tárolással a menekülési útvonalat még időlegesen sem szabad leszűkíteni. A fenti előírások megszegőjével szemben az illetékes és észlelő tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírságot szabhat ki, melynek mértéke 200-300 ezer forintig terjedhet.

ÉM: A néhány évvel ezelőtti tragikus avasi paneltűz után a tűzoltóság sok ingatlant megvizsgált. Van-e arra nézve adat, hogy például Miskolcon mennyit néztek meg kollégák, és hogy a vizsgált lakóépületekben mit tapasztaltak?

Rinyu Zsuzsanna: A Miskolci Hivatásos Tűzoltóság 2009-től folyamatosan végzi a Miskolci Társasházak Tűzvédelméért Program (MTTP) keretében valamennyi, 4 szintesnél magasabb társasház vizsgálatát, annak érdekében, hogy biztosítottak-e a mentés, menekítés körülményei, illetve ellenőrzik a tűzoltási felvonulási terület meglététét és annak használhatóságát. Eddig mintegy 1500 ellenőrzést folytatott le a tűzoltóság. Az ellenőrzések negatív tapasztalata, hogy sok helyen a felvonulási területek nincsenek kiépítve vagy nem használhatóak, a kiürítési útvonalakon tárgyakat tárolnak, továbbá a tűzoltó vízforrások - földalatti tűzcsapok - hozzáférése az ott szabálytalanul parkoló autók miatt nem lehetséges. A 432 ellenőrzött középmagas (10 emeletes) épület közül 345 esetében 165 kötelezés került kiadásra, ami a panelépületek 85 %-át érintette.Az első fokú tűzvédelmi hatóság a panelprogramos pályázat keretében végzett utólagos homlokzati hőszigetelés kivitelezésének szakvéleményezései során 99,2 %-ban megállapította, hogy üzemképtelen volt a lépcsőházak hő- és füstelvezetését biztosító nyílászáró. A közelmúltban átadott 63 panelprogramos épület esetében már működőképesek voltak a hő- és füstelvezetők. A panelprogramon átesett épületeknél kijelenthető, hogy a Tűzoltóság közreműködésének és az MTTP programnak köszönhetően javult ezeknek a szerkezetnek az üzemképessége. Az MTTP program keretében zajlott az a favágási akció is, amely a tűzoltási felvonulási területre belógó, illetve akadályozó fákat tárta fel. A feltárásnak köszönhetően 8 helyszínen történt gallyazás, fakivágás az önkormányzat megrendelésére.

ÉM: Mit tehet a hatóság annak kapcsán, hogy egy esetleges balesetben könnyebb, és gyorsabb legyen a mentés? Vasrácsot, a már említett virágokat, szekrényeket, ne adj isten pincében tárolt gyúlékony anyagot elvitethet-e? Bírságolhat-e?

Rinyu Zsuzsanna: A tűzoltóság tűzeset, illetve káreset helyszínén, amennyiben beavatkozást akadályozó körülményt – pl. tiltott helyen álló gépjárművet, folyosón tárolt anyagi javakat – talál, az élet- és vagyonvédelem érdekében (ha az az akadálytalan tűzoltás miatt elkerülhetetlen) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Ptk. értelmében kárt okozhat. Másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély (szükséghelyzet) esetében a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a szükséghelyzet megszüntetése végett a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják, illetőleg abban kárt okozzanak. A tűzvédelmi hatóság ellenőrzései során az előzőekben feltárt szabálytalanság felszámolására kötelezést ad ki, a kötelezésben foglaltak nem teljesülése esetén tűzvédelmi és eljárási bírságot szab ki. A bírságon túlmenően a jogszabályi környezet lehetőséget ad a tűzvédelmi hatóságnak, amennyiben kötelezése meghatározott cselekmény (szabálytalan tárolás, parkolás) elvégzésére irányul, hogy a teljesítés elmaradása esetén a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére mással elvégeztesse.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában