Helyi közélet

2012.01.31. 17:11

Két ügy érintheti a volt miskolci bírát

Miskolc - Még nincs gyanúsítottja annak a nyomozásnak, ami egy miskolci bírónő érintettsége miatt folyik.

Miskolc - Még nincs gyanúsítottja annak a nyomozásnak, ami egy miskolci bírónő érintettsége miatt folyik.

Hivatali visszaélés megalapozott gyanújával egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség egy – azóta felmentését kérő – miskolci városi bírót érintő ügyekkel összefüggésben, tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a nyomozó főügyészség szóvivője, de az ügyek alapjául szolgáló feljelentés részleteiről nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, az eljárás során folyamatosan zajlanak a tanúkihallgatások, ám gyanúsítottként eddig még senkit sem szólítottak meg.

Információink szerint a polgári ügyekben eljáró, főleg házassági bontóperekben, szerződésekkel kapcsolatos jogvitákban ítélkező bírónőt egyelőre két ügy érintheti. Úgy tudjuk, az egyik esetben a hölgy egy ügyvédtől megkapott szerződésminta alapján megszövegezett egy újabb polgári jogi szerződést, amit átadott egy ügyvédnek, aki azt egy másik bíróságnak beterjesztette. A másik ügyben pedig – a gyanú és információink szerint – ötvenezer forintot kért azért, hogy egy házassági bontópert „végigkísérjen” a bíróságon – bármit is jelentsen ez. Bár taxatíve nem tiltja a jog, hogy bírák szerződéseket szövegezzenek meg, az eljárás etikai kérdéseket vet fel, míg a másik esetben egyértelműen tilos a bírónak bármilyen okból pénzt kérnie vagy elfogadnia bárkitől is – kiváltképp bírósági előny ígéretével.

Úgy értesültünk, az érintett bírónő november óta táppénzen van, decemberben pedig egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségérről. Ezt a köztársasági elnök a napokban fogadta el, a hölgyet – aki egyébként azóta nem végez munkát a bíróságon – márciusi hatállyal mentették fel státuszából.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában