Helyi közélet

2012.01.08. 14:09

Kazincbarcika az önkéntesek aranybányája

Kazincbarcika – Az óév utolsó hónapjában ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma.<strong>

Kazincbarcika – Az óév utolsó hónapjában ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma.A fórum a barcikai civilszervezeteket fogja össze és támogatja immáron 15 esztendeje. Tevékenységei között jogi tanácsadás, pályázati segítségnyújtás ugyanúgy szerepel, mint civil rendezvények szervezése, támogatása, koordinálása. A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF) megalapításában 1996 decemberében több mint egy tucat akkor már aktívan tevékenykedő civilegyesület vett részt. A tagok és a szervezethez kötődő önkéntesek december végén - a jubileum kapcsán - ünnepi Civil Klub ülést tartottak. - Fontosnak tartottuk külön is megemlékezni erre a szép évfordulóra – mondta a szervezet motorja Dienes Mária KEF elnök.

- Kicsit visszaidéztük az eltelt másfél évtized legfontosabb történéseit, értékeit, fotók és egyéb anyagok segítségével forgattuk vissza az idő kerekét. Jó volt újra látni azokat a kedves arcokat és lelkes embereket, akik az elmúlt 15 évben segítették a szervezetet és kőkemény munkával lerakták a barcikai civilmozgalom alapjait. Az alapító egyesületek képviselőit külön is köszöntöttük az ünnepségen, s az az emléklap, amit átadtunk nekik, csak jelképes ajándék áldozatos munkájukért – mondta az elnök asszony.

Jubileum és nemzetközi év – két civil hét

2011 az Önkéntesek Nemzetközi Éve volt, így a jubileum és a kiemelt év apropóján Kazincbarcikán az óévben nem is egy, hanem két Önkéntesek Hete elnevezésű programsorozat volt. Az elsőt június 6-tól, a másodikat pedig október 10-től rendezték meg mintegy 30 helyi civilszervezet összefogásával. A cél mindkét esetben ugyanaz volt: színes és tartalmas programokkal ráirányítani az emberek figyelmét az önkéntes munka értékeire. Az őszi tradícionális héten Papp Mónika, a miskolci Civil Ház és a Szikra Alapítvány vezetője a következőket mondta köszöntőjében: „Kazincbarcika az önkéntesek aranybányája, itt már hagyománya van az önkéntességnek. Nagyon örülök neki, hogy az itteniek nem szakítottak a több mint 10 éves hagyománnyal és idén ősszel is van, volt Önkéntesek Hete a városban. Az önkéntes munka értékteremtő ereje mit sem kopott az utóbbi időben, s bár a civilek nem várnak elismerést és ellenszolgáltatást a munkájukért, örömmel tölt el, hogy ebben a városban rangja van az önkéntességnek és a városvezetés odafigyel a civilekre” – mondta Papp Mónika.

Köszönet és elismerés

A decemberi ünnepi Civil Klub ülésen a résztvevők tisztelettel és gyertyagyújtással adóztak az elhunyt civilszervezeti vezetők emléke előtt. Ezt követően kitüntetések átadására került sor. A KEF elnöksége a jubileum kapcsán egy elismerő cím létrehozásáról döntött, melyet első ízben három helyi és egy ún. „külsős” aktíva vehetett át. A KEF logójával díszített Civil kitüntetést kapott: Lőw Ferencné, az Ideál Klub alapítótagja; Fancsik József, a Kazincbarcika Városszépítő Egyesület elnöke; Tóth János, a Városi Sakk Klub elnöke, illetve Papp Mónika, a miskolci Civil Ház vezetője.

A városvezetés nevében Klimon István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és a kitüntetetteket. Kazincbarcika vezetése nagyon büszke gazdag civil életére és arra, hogy a városban milyen sokszínű önkéntes munka folyik. A civil szféra segítése és elismerése fontos az önkormányzat számára, ezért egy jól működő támogatási rendszert dolgozott ki, mely biztonságot és folyamatosságot nyújt a barcikai civileknek. Köszönetük jeléül az alpolgármester tárgyjutalmat és egy gyönyörű csokrot adott át Dienes Máriának, a jubiláló KEF elnökének.

A rendezvény végén egy különleges eseményre is sor került: a barcikai Folt hátán folt klub két tagja – Pácz Jánosné és Gyenes Imréné – egy általuk foltvarró technikával készített KEF zászlót nyújtottak át az elnöknek. A kuriózumnak számító jelkép ezt követően valamennyi civilrendezvény éke lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában