Helyi közélet

2012.01.17. 20:37

Igazgatóválasztás: a szimpátia szavazatai

Miskolc - Koltay Gábort támogatta a színházi társulati többség a meghallgatáson.

Miskolc - Koltay Gábort támogatta a színházi társulati többség a meghallgatáson.

111:60 arányban voksoltak Koltay Gábor mellett, Kiss Csaba ellenében a miskolci színház keddi társulati ülésén - a szimpátiaszavazást a színházigazgatói posztra pályázók meghallgatása után tartották. Mint ismert: február elejével nonprofit társasággá alakítja a színházat a fenntartó - az igazgatói posztra Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg és Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori vezetője jelentkezett.

Színház a régiónak

Koltay Gábor a színház - tágabban a művészetek - feladatát abban látja, hogy a múlt megismerése révén segítse a jelen megértését és a jövő tervezését. Olyan művészeti intézményként beszélt az itteni színházról, amelynek értékeire lehet építeni - ő építene - ígérte. Ugyanakkor fejleszthetőnek tartja ezt a színházat. A város határain túlmutató szerepkört teljesítő művészeti intézménnyé tenné a miskolcit, hogy szellemi központja, együttműködő partnere legyen az Eger, Debrecen, Kassa határolta régiónak. Arról is beszélt, hogy bár elsősorban a színpadon megszülető előadások, és ezek minősége számít, de elegendő alkotóvágyat lát a társulatban ahhoz is, hogy televíziós produkciók létrehozásában vegyenek részt. Mindenkit továbbfoglalkoztatna. Műsortervében hangsúlyos szerepet szán a történelmi daraboknak - ez művészetfelfogásából is következik -, de hogy milyen rendezőkkel dolgozna együtt, arról konkrétumot keveset mondott: "a legjobbakkal". Állította: Kiss Csabával, és a riválisa pályázatában is szereplő Kesselyák Gergellyel szívesen dolgozna együtt.

Nemzeti

Kiss Csaba nem ígérte, hogy mindenkit továbbfoglalkoztat, de szavaiból kiderült: a változások az énekkart és zenekart, illetve a színészeket érintenék. Az énekart és a zenekart bővítené, és 8-10 színészt, illetve 4-5 főiskolás gyakorlatos színészt szerződtetne ide. A fiatalítást azzal indokolta, hogy vannak színművek, amelyeknek ma nem oszthatóak ki ebben a színházban a szerepei (például a Romeo és Júlia). Művészeti programjában a nemzeti színházi jelleg megtalálása a hangsúlyos: miben különbözik a miskolci a többi nemzetitől. Ő ezt a magyar drámairodalom bemutatásában juttatná érvényre. Minden évadban lenne egy klasszikus magyar dráma, amely több szálon kapcsolódik a színház műsortevéhez, a város kulturális életéhez, és minden évadnak lenne egy kortárs szerzője is. Rendezői rendszeresen látogatnák a helyi iskolákat, élőbbé téve a kapcsolatot a színház és az oktatás intézményei között. Nyaranta a határon túli magyar színházak előadásaiból szerveznének fesztiválokat Miskolcon, és egy másik programsorozat keretében az európai színiakdémiák legjobb produkcióit hoznák el ide.

Szavazatok

A közgyűlés tagjai január 31-én szavaznak. Előtte, még szerdán a fővárosban a szakmai bíráló testület is véleményezi a pályázatokat - ebben ketten képviselik a színházat: ők Koltay Gábort támogatják ma is, a társulat többségének akaratával megegyezően, ezt ígérték a keddi meghallgatáson. A miskolci önkormányzat kulturális bizottsága január 26-án találkozik Kiss Csabával és Koltay Gáborral. A közgyűlésnek elvileg a szakmai testület és saját bizottsága véleményét kell figyelembe vennie, de a döntéshozók véleményét a keddi szimpátiaszavazás is befolyásolhatja.

ÉM-BA


Miskolc - Szimpátiaszavazást tartottak kedden a Miskolci Nemzeti Színházban - a társulat ülésén az igazgatói posztra pályázók mondták el a teátrummal kapcsolatos elképzeléseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában