Helyi közélet

2012.01.17. 15:35

História-völgyi projekt: Ajándéktárgyak készítését is tanulták

Borsod-Abaúj-Zemplén - Végére árt a História völgyi kézművesek elnevezésű projekt

Borsod-Abaúj-Zemplén - Végére árt a História völgyi kézművesek elnevezésű projekt

A Csereháti Településszövetség tavaly januárjában indította a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával a „História völgyi kézművesek” megnevezésű projektjét, tájékoztatta lapunkat Osgyáni Gábor projektmenedzser, ami az Edelényi kistérség hét településén, Boldván, Borsodszirákon, Szendrőládon, Szendrőn, Martonyiban, Komjátiban és Hidvégardón zajlott.

A képzés- és foglalkoztatási főmodulból álló program célja a kistérségben létrejövő „História-völgy” turisztikai attrakciófejlesztéshez kapcsolódó helyi kézműves- és ajándéktárgy termékskála kialakítása és az előállításhoz szükséges gyártástechnológia begyakorlása volt.

A településeken gyógynövénytermesztő, kézi-gépi hímző, csuhé- és gyékénytárgy előállító, textiltermék összeállító és konyhai kisegítő szakmákkal kapcsolatos ismereteket sajátíthattak el a résztvevők, akik közül negyvenöten szereztek az országos képzési jegyzékben szereplő végzettséget igazoló bizonyítványt, közülük 27 főt hat hónapon keresztül foglalkoztatnak is. A foglalkoztatási időszak a termék előállítási ismeretek begyakorlásán túl egyéb munkatapasztalat szerzésre, illetve ismeretanyag bővítésre is lehetőséget biztosított. Megszületett a História-völgy helyi termékeit bemutató katalógus, illetve a História-völgy ízeit népszerűsítő receptkönyv is. A január 20-án záruló projekt legfontosabb eredményeként a résztvevők határozott időre szóló foglalkoztatása mellett a beinduló História-völgy turisztikai hálózathoz kapcsolódó, jövedelemszerző tevékenység folytatására való felkészítés könyvelhető el, tette hozzá Osgyáni Gábor. ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában