Helyi közélet

2012.01.28. 17:07

Ha itthon drága, irány Bécs!

Miskolc, Budapest - Sok diák gondolkodik azon, hogy külföldön szerzi meg a jogi vagy közgazdasági diplomáját.

Miskolc, Budapest - Sok diák gondolkodik azon, hogy külföldön szerzi meg a jogi vagy közgazdasági diplomáját.

Megugrott a külföldi tanulási lehetőségekkel foglalkozó irodák forgalma január elejétől. Ekkor tudták meg ugyanis az érettségi előtt álló diákok, hogy közgazdasági szakra az egész országban csak 250, jogászképzésre pedig mindössze 100 hallgatót vesznek fel államilag finanszírozott alap, illetve osztatlan képzésre.

Kasperkovics Teodóra, a Földes Ferenc Gimnázium végzős tanulója is külföldön szeretné folytatni tanulmányait. Nemcsak azért, mert a testvére is külföldi egyetemeken végzett, hanem azért is, mert úgy érzi, magyar jogászképzésre nem sok esélye lesz bejutni.

Versenyképesebb

– A nemzetközi jog érdekel, és ha külföldön szerzem meg a diplomát, az versenyképesebb lesz – érvel Teodóra. – Párizsban, az amerikai egyetemen, vagy Londonban szeretnék tanulni. A nyelv nem okoz majd problémát, hiszen angol felsőfokú nyelvvizsgám van.

Teodórától megtudtuk: bár ezeken a külföldi egyetemeken a tandíj nem kevés, de ha a diák teljesíti a krediteket az első félévben, visszakapja a tandíjat, és ösztöndíjra pályázhat további tanulmányaihoz. A testvére is így tanult Olaszországban és Franciaországban ösztöndíjasként. Teodóra nem fél attól sem, hogy messze lesz a családjától. Az egyik nyáron Oxfordba utazott nyelvtanfolyamra, hogy kipróbálja, milyen egy idegen országban diáknak lenne.

– Hatalmas élmény volt! És nagyon könnyen találtam külföldi barátokat – mondja lelkesen.

Az orvosi megéri

Mint kiderült, nem csak a magyar diákok keresik a külföldi egyetemeket, hanem az egyetemek is a magyar diákokat. A Földes Ferenc Gimnáziumba a jövő héten érkezik az egyik milánói felsőoktatási intézmény delegációja, hogy főleg közgazdasági szakra toborozzanak tanulókat. Erre az egyetemre egyébként már jó néhány földesista diák nyert felvételt.

– Amióta kiderültek a felsőoktatási keretszámok, 4-5-szörösére nőtt a forgalmunk – jelezte lapunknak Erdély András, az Engame Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Iroda tanácsadója. – Sok diáknak eszébe sem jutott volna külföldön tanulni, de a hazai keretszámok lecsökkentése után felmérik a lehetőségeket. Az elmúlt években a magyar diákok 80 százaléka Angliában akart tanulni, most inkább Ausztriát választanák. Nem csak a közelség, hanem az ingyenes egyetemi képzés miatt is.

A tanácsadó felhívta a figyelmet: nem csak azt kell nézni, hogy ingyenes-e az oktatás vagy sem, hanem a megélhetési költségeket is. Bécsben alsó hangon 500-600 euró szükséges egy hónapra, és ez jóval több, mint a hazai költségtérítéses képzés. Hozzátette: egyedül az orvosi egyetemet éri meg anyagilag elvégezni nyugati szomszédainknál, mert annak a költségtérítése hazánkban rendkívül magas.

ÉM-HE


Kapcsolat

Az Engame Iroda elérhetőségei  

 Honlap: http://engame.hu

Telefon: 06-20/47-77-845


Néhány külföldi egyetem és a tandíjak

Helyezés / Egyetem neve / Ország / Akadémiai megítélés (QS) / Munkaadói megítélés (QS) / Az alapképzés átlagos éves tandíja  

1. University of Cambridge Cambridge (UK) 2. 2. 19 000 USD

13. Columbia Unviersity New York (USA) 13. 4. 37 000 USD

20. Universtiy of Edinburgh Edingburgh (UK) 28. 15. ingyenes*

28. National University of Singapore (NUS) Szingapúr (SGP) 11. 14 41 000 USD

63. University of Amsterdam Amsterdam (NL) 56. 100. 13 000 USD

132. Humboldt-Universität zu Berlin Berlin (D) 49. 301. < 1000 USD


Miskolc - A megváltozott helyzetben mindenki kalkulál. Hol, melyik szakon érdemes továbbtanulni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában