Helyi közélet

2012.01.29. 12:25

Forralt borhoz tepertő

Miskolc - Nem csak enni és inni lehetett Görömbölyön, de titkokat is megtudtunk.

Miskolc - Nem csak enni és inni lehetett Görömbölyön, de titkokat is megtudtunk.

A forralt bor és a tepertő mesterei mind ott voltak Görömbölyön az elmúlt hét végén, hiszen itt rendezték immár második alkalommal a Görömbölyi Forral Bor és Tepertő Napot. A hideg, téli estéken nincs is jobb egy pohár forró vörösbornál és egy kistányér friss, ropogós tepertőnél. Igaz, az elmúlt hét szombatján inkább tavaszias volt az időjárás, mint télies, de az érdeklődés így is rendkívüli volt, a közösségi ház előtti tér kicsinek bizonyult, olyan sokan voltak kíváncsiak a különleges fűszerezésű borokra és a különböző sültekre. A bográcsok mellett szakértő szemek és kezek vigyázták, hogy minden rendben menjen.

Mézeskaláccsal

Elsőre rögtön egy különlegességet találunk. A finn származású Takalo Tenho kevergeti nagy szakértelemmel skandináv forral borát. Azt meséli, Finnországban karácsony előtt szokás fogyasztani ezt a Svédországból származó fűszeres italt. Mazsolával, mandulával és mézes kaláccsal tálalják fel. Különleges ízét a szárított gyömbér, a reszelt narancshéj és a feketeribizli adja. Mivel forraláskor a borból elvész az alkohol, ezt később hozzáadott borral vagy vodkával lehet pótolni.

Takalo úr elmeséli, hogy a ’80-as években ösztöndíjasként jött Magyarországra, akkor tanulta meg a nyelvet is, de ma már sokat felejtett. Szerinte hasonlít egymáshoz a két nyelv, mint fogalmazott, finnként előnyben érezte magát a magyar nyelv tanulásakor. Most Finnországban él, csak ritkán jön Magyarországra, de az ilyen különleges alkalmakat, mint a forralt bor és tepertő napját, nem hagyná ki.

A nagy titok

Kicsit arrébb, egy másik hatalmas bográcsban aranysárga tepertőkockák úszkálnak a jó illatú zsírban. Itt a főszakács Bóta László, aki rögtön elárulja a tepertőkészítés nagy titkát: a jó tepertő jó alapanyagból készül.

Kicsit bővebben is kifejti: házi vágású disznó szalonnáját használjuk! Mindig lassú tűzön olvasszuk a szalonnát, az elején egy kis vizet is öntsünk hozzá, nehogy odaégjen, és sűrűn kavargassuk! Amikor kisült belőle valamennyi zsír, akkor már nem kell kavargatni, sül szépen magától is. Ha igazán ízletes tepertőt akarunk, kevés tejet is önthetünk hozzá, de ha a zsírt sokáig akarjuk tárolni, akkor ezt ne tegyük, mert hamarabb megavasodik.


Skandináv forralt bor

Hozzávalók: 3 dl víz, 1 rúd fahéj, 5 db szegfűszeg, 1 kis darab szárított gyömbér, fél teáskanál kardamommag, reszelt narancshéj, 3 dl feketeribizlilé, szörp vagy vörösbor, 5 dl más gyümölcslé (alma, szőlő)fehér vagy barna cukor, a poharakba mazsola- és manduladarabok  

Elkészítése: A gyömbért reszeljük le! Forraljuk fel a vizet és a fűszereket! Körülbelül egy fél órán át igen lassú tűzön főzzük! Szűrjük át, a fűszereket dobjuk ki! Öntsük a fűszeres lébe a ribizliszörpöt és az almalevet, ha szükséges, ízesítsük cukorral! Forraljuk fel még egyszer, csak ekkor adjuk hozzá a bort. Mindegyik pohárba öntsünk a forró italból, és tegyünk a poharakba ízlés szerint mandulát és mazsolát. Mézeskalácsot fogyasszunk hozzá!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában