Helyi közélet

2012.01.17. 16:53

Folytatódhat a mintaprogram Komlóskán

Komlóska - Komlóska idén is szeretne az önellátó települések sorába tartozni.

Komlóska - Komlóska idén is szeretne az önellátó települések sorába tartozni.

2011-ben indult be az a mintaprogram, amelynek keretében Komlóska gyakorlatilag önellátóvá vált, emellett pedig még a munkanélküliséget is sikerült megszüntetni a hegyaljai településen.

A helyi konyhának

– A húsz embert foglalkoztató program keretében először a növénytermesztést indítottuk be – mondja Köteles László, Komlóska polgármestere. – Ezt követte az állattenyésztés. Ezer darab őshonos magyar csirkefajtát adtunk a lakosoknak, amelynek egy része maradt a komlóskaiaknál. A csirkék neveléséhez biztosítottuk a tápanyagot és az állatorvosi ellátást is. A program során 500 csirkét kellett visszaadni a tenyésztésben részt vevőknek, ezeket az állatokat a közétkeztetésben használtuk fel, mint ahogy a megtermelt zöldségek nagy részét is. Mára elmondhatjuk, hogy a komlóskai közétkeztetés zömét a helyben megtermelt alapanyagokból készítjük el, aminek megvan a látszatja, hiszen a visszajelzések alapján egyre jobban ízlenek a komlóskai konyhán készült ételek a helyieknek. Az elképzelések szerint 2012-ben tizenkét helyi lakost tudunk majd foglalkoztatni a mintaprogramban, ezen kívül pályázati úton nyertünk egymillió forintot eszközbeszerzésre is, ezért úgy érzem, idén is önellátó település lehet Komlóska.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában