Helyi közélet

2012.01.19. 15:35

Elúszott a csónakázó tó (is)?

Miskolc - Mi épül a mocsaras területen, ahová valaha horgász- és csónakázó tavat álmodott a tervező?

Miskolc - Mi épül a mocsaras területen, ahová valaha horgász- és csónakázó tavat álmodott a tervező?

Építkezne ide? – kérdeztük Bodonyi Csaba tervezőt. „Biztos, hogy nem” – érkezett a gyors válasz. De hova is nem? Arra a mocsaras területre, amelyet a Futó utca, Csabai kapu út és Haladás utca határol. És azért Bodonyi Csabát kérdeztük, mert 2005-ben ő készített egy Miskolctapolca turisztikai fejlesztésére vonatkozó tervet, ebben csónakázó tavat javasolt a területre, amelyet a szélesített és rendezett medrű Hejővel össze lehetett volna kötni a tapolcai tóval. A tervek a fiókba, a terület pedig – évekkel ezelőtt – magántulajdonba került. Pár hónappal ezelőtt valami azonban elkezdődött ott, úgy tűnik, feltöltik a területet. A környéken lakók félnek, mert szerintük vízgyűjtő terület. Az önkormányzat szerint pedig a tulajdonosnak nincs is engedélye semmilyen munkára. De még egy csavar: a Science múzeum építéséből származó földet hordták oda.

Ez utóbbit Gál Viktor, az építő Lyukóbau Kft. egyik vezetője is megerősítette lapunknak. Azt is, hogy megállapodott a földhordásról a telek tulajdonosával, és arról is, hogy tereprendezést is végeznek. Gál Viktor elmondása szerint arról volt szó, hogy 80 centiig töltik fel a területet, ez azért fontos, mert 1 métertől már engedélyköteles lenne.

Időközben, lapunk érdeklődésére az önkormányzat Építési és Környezetvédelmi Hatósági Osztálya is elkezdett foglalkozni az üggyel. Mint írták: vizsgálatot kezdeményeztek és értesítik, felszólítják az ingatlan tulajdonosát, hogy szüntesse be ezt a tevékenységet és az építési törmeléket a rendeletnek megfelelően, az erre a célra kijelölt helyre szállítsa. Igen ám, de Gál Viktor szerint nem törmeléket, hanem földet vittek oda, hiszen a tulaj azért akarja feltöltetni, mert építési telekként szeretné értékesíteni.

S ha már ez a terv, akkor arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e, vagy bekövetkezhet az, amitől a környéken élők tartanak, hogy egy vízgyűjtő területet építenek be. De sem Gál Viktor szerint, sem az önkormányzat szerint nem reális ez a félelem, ugyanis – ahogy a hivatal fogalmazott – Miskolc város Szabályozási terve szerint a terület nem ivóvízbázis védelmi terület.

ÉM-NSZR


Ingoványos terület...

Arra, hogy a területen történik valami, Kanyog Miklós agorázónk hívta fel lapunk figyelmét. Annak kapcsán, hogy kifogásolta, újabb turisztikai fejlesztésre alkalmas területet herdált el – fogalmazott – a város. „Ez a terület szerepel Tapolca fejlesztési tervében, tehát számomra érhetetlen, hogy miért is töltik fel ezt a mocsaras részt, mikor erre a helyre egy új tó kialakítása van tervezve. Ez az ingoványos terület, még feltöltés után is építkezésre alkalmatlan marad, viszont turisztikai attrakciónak kiváló helyszín... Magyarországon, a válság ellenére is, óriási keletje van a bérhorgászatnak és a horgászversenyeknek, éppen ezért ezt a területet óriási hiba lenne elherdálnia városunk vezetőségének...Remélem, talán még nem késő átgondolni ennek a mocsaras területnek a hasznosítását” – írja levelében. 

De úgy tűnik késő...azért azt is megkérdeztük Gál Viktortól – aki a telek tulajdonosával kapcsolatban áll –, hogy előfordulhat-e, hogy oda horgásztavat építtet. A válasz: nem. Azzal indokolta: nem is építhetne tavat, mert ezek építési területek.


Ami megvolt, azt sem használtuk ki

Bodonyi Csabával és Kanyog Miklóssal körbejártuk a helyszínt, ahol jól látszik a feltöltés, és az, hogy mennyire mocsaras, belvízes a terület. Miközben beszélgettünk többször elhangzott tőlük, hogy mit veszített a város azzal, hogy nem fejlesztette a meglévő turisztikai értékeit, például a Csorba tavat, a tapolcai strandot, stb. Arról is szomorúan szóltak, hogy más városok azonban mennyire „meglovagolták” ezeket a lehetőségeket. Sőt, ha nem volt nekik, építettek – beszélgettek. – Például Eger, vagy éppen a közeli Demjén, ahol közel háromszor akkora barlangfürdő épül, mint a tapolcai Kőbánya felé javasolt bővítése lehetett volna. Bodonyi Csaba erről terveket is mutatott, szerinte, és a terveket látva, s tudván, hogy az gyógyvízre épül, nem elképzelhetetlen, hogy a miskolctapolcai kiürül, hiszen közelebb van Budapesthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában