Helyi közélet

2012.01.20. 14:29

Bárányhimlő: Télen és tavasszal jellemzőbb

Borsod-Abaúj-Zemplén - Előfizetőnk jelezte: lakóhelyén mostanság sok a bárányhimlős gyerek, vannak, akik kórházba is kerültek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Előfizetőnk jelezte: lakóhelyén mostanság sok a bárányhimlős gyerek, vannak, akik kórházba is kerültek.

Kázsmárkon az utóbbi hónapokban, hetekben igen sok gyermek betegedett meg bárányhimlős, és egyéb hányásos-hasmenéses betegségben. Vajon tud erről az ÁNTSZ? - tette fel a kérdést egy előfizetőnk. Hozzátette: tudomása szerint egy 10 hónapos kisfiút, és 9 éves nővérét, az encsi gyermekorvos sürgősséggel beutalta a miskolci fertőző osztályra bárányhimlős megbetegedéssel. Mindkettőjüket infúziós kezelésben részesítik.

Nem ritka betegség

A bárányhimlővel kapcsolatos legfontosabb, az internetről összegyűjtött információinkat a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szakmailag is jóváhagyta. A bárányhimlő (Varicella simplex) az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem rendelkező emberek zöme még gyermekkorában átvészel.

Az emberek 85-90 százaléka még gyermekkorban átesik a fertőzésen, a betegség kialakulásának fő időszaka 3 és 10 éves kor közötti időre tehető. Akik gyermekkorban nem estek át rajta, azok felnőtt korban még fogékonyak, ez a magyar lakosság 10-15 százalékát érinti. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár. A csecsemők ritkábban kapják meg a szoptatási idő alatt, mert az anyatejen keresztül az anya immunitását élvezik. A betegséget a Varicella Zooster nevű vírus (HHV-3) okozza, mely egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpesz vírusnak. A járványok kialakulása leginkább a téli és a tavaszi hónapokra jellemző.

Tízből egy

A bárányhimlő átvészelése életre szóló védettséggel jár, de előfordulhat másodlagos fertőzés ha az első túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán történt. A vírus a fertőzés lefolyása és a gyógyulás után még hosszú évekig lappang a gerincoszlop melletti idegdúcokban, s később, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, kiújulhat felnőtt korban övsömör formájában.

A betegség gyermekkorban többnyire komplikációk nélkül átvészelhető, könnyen gyógyul, a szervezet képes magától megbirkózni a betegséggel. Szövődmények minden tizedik esetben előfordulhatnak, nagyobb eséllyel felnőttek esetében. A bárányhimlő-fertőzés előtt teljesen egészséges gyerekek esetén is felléphet szövődmény, nemcsak az immunhiányos gyerekekre lehet veszélyes a betegség. Azt, hogy kinek lesz szövődménnyel járó bárányhimlője, előre soha nem lehet tudni. A megelőzés lehetősége a védőoltás, amely Magyarországon nem kötelező, de ajánlott lehetőség. Százszázalékos védelmet azonban nem ad minden oltott személy számára- miként egyetlen más védőoltás sem. A második adag beadása után azonban már csak nagyon ritka esetben léphet fel bárányhimlő.

ÉM-SzK


Ha kórházba kerül...

A fertőző gyermekosztályra került súlyos állapotú bárányhimlős betegek szülei általában döbbenten szembesülnek a ténnyel, hogy a nagy szenvedést okozó bőr-, és lágyrész fertőzések, vérmérgezés, vagy akár idegrendszeri problémák, közöttük agyvelőgyulladás is előfordulhatnak a bárányhimlő szövődményeként.

A bárányhimlő a kezelőorvos által bejelentendő betegségek közé tartozik. A bejelentést a megbetegedés helye szerint illetékes megyei kormányhivatal kistérségi népegészségügyi intézetéhez kell megtenni. Úgynevezett kijelentése csak szövődmény előfordulása, valamint halálos kimenetel esetén kötelező.


Hatékony, de nem olcsó

A bárányhimlő elleni védőoltásból ma már minden korosztálynak két adagot kell beadni. (Az oltás 9 hónapos kor előtt nem adható.) A két adag oltóanyag biztonsággal adható, hatékony és hosszútávú védelmet biztosít. Egy adag oltás beadását követően előfordultak nagyon enyhe lefolyású, szövődménymentes megbetegedések. A második adag oltás beadása után már csak nagyon ritka esetben léphet fel mégis bárányhimlő. A két oltás között minimum hat hétnek el kell telni, és a második adag semmiképp nem adható be 4 héten belül. Az oltás további nagy előnye, hogy az idősebb kori övsömör kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető. Egy miskolci gyógyszertárban megérdeklődtük: egy oltás ára 8-9 ezer forint között változhat.


Megyei adatok

B.-A.-Z. megyében 2010. évben 2022 fő, 2011-ben 3341 fő, 2012. évben január 15-ig 183 fő megbetegedését jelentették bárányhimlővel.

Kórházi ellátásra Varicella megbetegedés miatt 2010. évben 19 fő, 2011-ben 21 fő, 2012-ben 3 fő szorult.

Bárányhimlő megbetegedés következtében 1973 óta csak 1 esetben fordult elő halálozás, az 1998-as évben. 

Megjegyzés: „Fertőző megbetegedésekkel kapcsolatban meghatározott, konkrét esetekről nem áll módunkban adatokat kiszolgáltatni, csak közérdekű információkat tudunk közölni.”

Forrás: B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve


ÉM-SzK

KERET: Hatékony, de nem olcsó

TÉNYBOX:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában