Helyi közélet

2012.01.31. 17:31

Az ovisokon nem fog ki a hideg

Miskolc - Rövidebb ideig, s nagyobb odafigyelés mellett, de a hidegben is kiviszik őket a szabadba.

Miskolc - Rövidebb ideig, s nagyobb odafigyelés mellett, de a hidegben is kiviszik őket a szabadba.

- Nincs az a hideg, amiben a mi óvodásainkat ki ne vinnénk a szabad levegőre – mondta el lapunknak Mantlik Józsefné, a miskolci Reményi utcai óvoda vezetője. Nyaranta jóformán csak az evés és az alvás idejére megyünk be, ősztől másfél-két órát töltünk az udvaron, de nagy hidegben is kint töltünk háromnegyed órát.

Arra ügyelünk, hogy minden óvodás rétegesen legyen öltözve, sálat, sapkát és kesztyűt is mindenkinek viselnie kell. A mi gyerekeink kivétel nélkül megfelelő öltözetben járnak, ami igaz a lábbelikre is. Csizmában, bakancsban, hótaposóban, sokan egy- vagy kétrészes overallban érkeznek, alatta pulcsi, trikó, nadrág, harisnyanadrág.

Hógolyózásnál, hóemberépítésnél előfordul, hogy leveszik a gyerekek a kesztyűt, ám erre is felkészülünk. Ilyenkor száraz törölközőt is viszünk az udvarra, abba megtörlik a kezüket, s úgy veszik vissza a kesztyűt. Akié átázik, azét megszárítjuk, amikor bemegyünk. Meleg teára nincs szükség, de arra ügyelünk, hogy a víz langyosabb legyen a csapvíz hőmérsékleténél, meg ne fázzon a torkuk. Még nem fordult elő, hogy akárcsak egyetlen gyermeknek is fagyásos sérülése lett volna.

ÉM-SzK


Bőrgyógyásztanácsok a netről

A csecsemők téli levegőztetésénél általában is figyelni kell arra, hogy a nedves bőr hamarabb megfagy. Ha nem vesszük észre a kicsorgó nyálat, ezen a területen hamar észlelhetünk vörös foltot, amely lehet első fokú fagyás jele. Érdemes tehát a téli levegőztetést naponta többször, rövidebb időre tervezni, különösen akkor, ha odakint nulla fok alatt van a hőmérséklet. 

A cumi alatti terület különösen ki van téve a fagyás veszélyének. A már totyogó vagy nagyobb gyermekek esetében figyelni kell arra, hogy a lábakon a cipő, a zokni, a kézen a kesztyű ne legyen szűk, mert ha a vérkeringés a szorítás miatt nem megfelelő, szintén előbb alakulhat ki fagyás.

A fagyáshoz hasonló kórkép, a pernió alakulhat ki nedves, hideg időben a kiálló testrészeken, például az orron, még akkor is, ha a hőmérő még nem mutat mínuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában