Helyi közélet

2012.01.05. 16:36

Arcok a megyéből: Molnár Ádám - Japán stílust tanult Amerikában

Arnót - Ádám az egyszerű, praktikus bútorokat kedveli, és ilyeneket is tervez.

Arnót - Ádám az egyszerű, praktikus bútorokat kedveli, és ilyeneket is tervez.

Molnár Ádám az Iparművészeti Egyetem formatervező szakán végzi tanulmányait. Harmadéves volt, amikor a bútortervezés szakirányt választotta, és egy amerikai utazás meg is erősítette abban, hogy őt igazán ez a téma érdekli. Ma már az egyetem végzős hallgatója, és lassan elkezdi diplomamunkáját is, egy pihenőszék tervezését és kivitelezését.

Ádám az egyik rokona segítségével utazott Amerikába nemrég, ahol három hónapot töltött. Egy olyan asztalosmesternél „inaskodott”, aki Japánban szerezte ismereteit. Az ő segítségével ismerte meg Ádám a japán tárgyakra jellemző egyszerű, de a funkciójukat nagyszerűen betöltő formákat. Ő maga is készített Amerikában különböző tárgyakat: kisebb bútorokat, ékszerdobozokat, késnyelet és más használati tárgyakat. Laptopján mutatja eddigi munkáit. Egyik egyetemi tervezése egy konyhasziget, mely passzív állapotában asztalként szolgál, de ha a háziasszony elkezdi a sütés-főzést, előkerül a tálalóasztal, a páraelszívó, a mosogató, a csorgató és minden egyéb, ami szükséges a konyhában. Kartonból tervezett és épített gyermekszéket és -asztalt, de jól sikerült tárgyai között mutatja a pendrive-val egybeépített tollat is.

Megnyerte a pályázatot

Ádám országos pályázatot is nyert már. Tavasszal hirdette meg a „Három királyfi, három királylány” mozgalom a babazászló pályázatot, melyre több száz nevezés érkezett. Ádám az első helyezést érte el, és az egyik jutalma, hogy a mozgalom hirdeti az ő gólyát ábrázoló zászlaját. Így a gyártás is beindult, Ádám nagymamája varrja a zászló textil részét, ő pedig készíti a többit.

Ha végez az egyetemen, tervei között szerepel még egy rövidebb amerikai gyakornokság. Most egy szigetre készül, ahol eddigi mesterének egy régi tanítványától tanulhatja tovább a szakma fortélyait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában