Helyi közélet

2012.01.11. 18:21

Arcok a megyéből: Deme Barnabás - Az igazságról és az őszinteségről szónokolt

Miskolc - Csillagász szeretne lenni Miskolc legjobb diákszónoka.

Miskolc - Csillagász szeretne lenni Miskolc legjobb diákszónoka.

A Miskolc Város Ifjú Szónoka címet ebben a tanévben Deme Barnabás, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulója nyerte el. A decemberben tartott megméretést a miskolci önkormányzat és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezte a megye középiskolásai számára, célja pedig az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése volt.

Szónoklat négy percben

Barnabás azt mondta lapunknak, ő magában soha nem fedezett fel szónoki képességeket, de a magyartanára igen, mert felhívta a figyelmét a megméretésre. A szónoklathoz segítségként egy mottót adtak a verseny szervezői, ennek alapján kellett négyperces beszédet írni az igazságról, az őszinteségről és a becsületről. Barnabás maga fogalmazta meg a beszédét, mellyel először nem aratott nagy sikert tanárnőjénél, ezért írt egy másikat, de aztán megálmodta, hogy mégiscsak az első beszéddel kellene a pulpitusra állnia. És igaza lett, mert a 20 versenyző közül ő kapta a zsűritől a legtöbb pontot, így lett Miskolc Város Ifjú Szónoka, és így ő képviselheti Miskolcot és a megyét a XIV. Országos Kossuth-szónokversenyen.

Csillagász szeretne lenni

Barnabás családja a Heves megyei Nagyrédén él, és hétvégén ő is siet haza hozzájuk, de egyébként nagyon jól érzi magát Miskolcon, a gimnáziumban és a kollégiumban. Településének plébánosa ajánlotta számára a jezsuita gimnáziumot, és mint mondta, nem bánta meg, mert bár nagyon szereti szülőfaluját, de ha otthon marad, nem élhette volna meg azt a sok-sok élményt, amit Miskolcon megélhetett.

Szabad idejében olvasni szeret, főleg tudományos-fantasztikus könyveket, mivel csillagász szeretne lenni. Kedvenc tantárgya a fizika, ami természetesen elengedhetetlen a csillagászathoz. Nagy örömére a gimnáziumnak van távcsöve, amit használhat, és elárulta, ez volt az egyik oka, hogy ezt az iskolát választotta. Megjegyzi: egyébként a gimnázium névadója, Fényi Gyula is csillagász volt.

Barnabás azt mondja magáról, ő inkább szobában ülő típus, de azért a testnevelés órákon igyekszik aktívan mozogni. A jövőről szólva pedig úgy fogalmazott: bár ma sok fiatal külföldön képzeli el a jövőjét, ő szeretne idősebb Deme Barnabás korában is itthon élni és dolgozni. De hogy mit hoz a jövő, azt persze még nem lehet tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában