Helyi közélet

2012.01.21. 17:07

A térfigyelő önmagában nem megoldás

Sajószentpéter - Ha egy utcát bekameráznának, más utcák lakói is ugyanezt követelnék, véli a polgármester.

Sajószentpéter - Ha egy utcát bekameráznának, más utcák lakói is ugyanezt követelnék, véli a polgármester.

„Az egész várost nem lehet bekamerázni”, mondta Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere, amikor arról érdeklődtünk, tervezi-e a város térfigyelőkamera-rendszer telepítését? Kérdésünknek az adott apropót, hogy a közelmúltban megkereste szerkesztőségünket egy hölgy, akinek lakatlanul álló sajószentpéteri családi házát éppen most törték fel hetedszer.

Mint a hölgy elmesélte, kálváriája 2010. november elsején kezdődött, amikor a férjét ebben a sajószentpéteri házban éjjel megtámadták, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy maradandó sérüléseket szenvedett. A rablók a kert felőli ablak rácsait lefeszítve, az ablakot benyomva jutottak a házba, hogy megszerezzék a férfi végkielégítésül kapott pénzét.

Szabad préda

Ezt követően még hat alkalommal törtek be, az azóta lakatlan házba. Volt, hogy elvittek egy mosógépet és egy centrifugát, de a későbbi behatolások során már csak törtek-zúztak a hívatlan látogatók, a rendőrség egyik esetben sem talált elkövetőt. Úgy tudjuk, a legelső esetnél nem volt bizonyítható, hogy a férfi valóban a rablás során szerezte sérüléseit, a betörések felderítését pedig nehezítette, hogy a bűnözők vagy nem vittek el olyan jellegzetes tárgyat, amit aztán a rendőrök kereshettek, vagy a tulajdonos maga sem tudta megmondani, hogy a feldúlt lakásból mi tűnt el. A legutóbbi betörésnél is főleg a rongálásnak jutott a főszerep, aki az utcafronti bukóablakon bemászott, dobozokat, fiókokat borogatott ki, edényeket tört össze, és a szekrényekből kiseperte a ruhákat.

A házat meg lehetne védeni, ha valaki odaköltözik, de a történtek után erre sem albérlő, sem potenciális vásárló nem vállalkozik, a házat értékének megfelelő áron amúgy sem lehet eladni. A rendőrség azt tanácsolta, hogy egy hangos riasztót szereltessen fel a tulajdonos, de erre neki nincs pénze, mert saját albérlete mellett beteg férje ellátását is fizetnie kell. A hölgyben felmerült, hogy ha térfigyelő kamerák pásztáznák a környéket, talán elejét lehetne venni a hasonló, mások őrizetlenül hagyott ingatlanait is fenyegető eseteknek.

Drága és haszontalan?

Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere ellenben azon a véleményen van, hogy a térfigyelő kamerák nem jelentenek megoldást, mert ha az egyik utcát bekameráznák, a város többi lakója is jogosan követelné, hogy az ő környékükre is figyeljen hasonló berendezés, az egész várost pedig képtelenség bekamerázni, mert a rendszer kiépítésére, a kamerák képének 24 órás figyelésére nincs pénz. Faragó Péter szerint a kamerák a bűnözés ellen amúgy sem jelentenek megoldást, mert nem megszüntetik, csak arrébb helyezik azt, vagyis a bűnözők olyan helyen fogják cselekményüket elkövetni, ahol nem látja őket kamera – vagy ha nagyon zavarná őket a berendezés, az első adandó megrongálnák.

ÉM-SZP


 

Rendőrségi berkekből származó információink szerint valamivel olcsóbb, de még így is drága megoldás lenne – és az adatvédelmi biztos állásfoglalásának is megfelelne – egy olyan rendszer kiépítése, amit nem kell 24 órában diszpécsernek figyelnie, hanem zárt rendszerben folyamatosan rögzítené a képet, amihez csak egy arra feljogosított személy férhetne hozzá, és ő is csak akkor, ha bűncselekmény felderítését célozná, ha pedig nem történik bűncselekmény, megadott időnként a felvétel felülíródna.


Sajószentpéter - Amit a tolvajnak nem éri meg elvinnie, azt összetöri, kiborogatja, szétdúlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában