Helyi közélet

2011.12.11. 15:06

Ünnepvárás spórolással

Miskolc - Van, aki "nagy tűzoltóságra" vágyik, van, aki - idén először - saját készítésű aprósággal lepi meg szeretteit.

Miskolc - Van, aki "nagy tűzoltóságra" vágyik, van, aki - idén először - saját készítésű aprósággal lepi meg szeretteit.Készültek az angyalkák, a gyöngyökből fűzött gyűrűk, öntötték a gyertyát, kinek mihez volt kedve vasárnap délelőtt a Diósgyőri Kézműves Alkotóház adventi kézműves vásárán. A gyerekek örömmel készítették a fára való figurákat, és sokan úgy gondolták az itt megalkotott díszek a szülőknek szép ajándékok lehetnek karácsonyra.

A rongydarabokból megkötött angyalka levendulát "kapott" a pocakjába, így nem csak szép, de illatos is lett. A négy éves Simon Bálint szerint is, aki készítette. "A fára kerül majd dísznek" - osztotta meg velünk az angyalka további sorsát. Meg persze azt is, hogy nagyon várja a karácsonyt: "...mert imádom." Mit kért a Jézuskától? "Nagy tűzoltóságot" - vágta rá azonnal. Majd anyukája lefordította: Bálint tűzoltóautót szeretne..."Meg repülőt" - egészítette ki a kívánságlistát Bálint.

Kendra és Zorka gyöngyöt fűztek, egyikük gyűrűt készített, másikuk csillagot. "Ez majd a fára kerül, vagy éppen a lakás egyik karácsonyi dísze lesz" - mondta anyukájuk Kőszeghy-Szilágyi Dóra. Mint megtudtuk: a két kislány szeret kézműveskedni, így, ha tehetik, minden ilyen foglalkozásra elviszik őket. Az ezeken készített tárgyakkal pedig a lakást díszítik fel, például így az ünnepek táján is. Már otthon is készítettek ünnepi díszeket, ezek is felkerülnek majd a karácsonyfára - sorolta az anyuka. "A hétvégén csak olyan program van, amit a lányok szeretnének, ilyenkor nem megyünk ajándékokat venni, azt hétköznap elintézzük, amikor ők óvodában vannak" - válaszolta Dóra, amikor arról kérdeztük, az ezüstvasárnapba belefér-e az ajándékvásárlás is.

Bármire beváltható

Néhány kilométerrel arrébb, a belvárosban a szokásos vasárnapi forgalmat tapasztaltuk. Az üzletekben nem tolongtak a vevők. Az árusok nem is örültek ennek, hiszen már közeleg a karácsony, de ezt a forgalmon még nem érezni. Ezt Tóth Anita mondta, aki szerint átlagos vasárnap volt a tegnapi ezüstvasárnap, nem lehet észrevenni, hogy az ünnepre készülnének az emberek. "A pénteki napok erősebbek, akkor többen letudják a vásárlást, talán éppen a vasárnapi tolongástól tartanak" - magyarázta. De ez a karácsony már nem olyan, mint korábban, érezhetően kevesebbet költenek ajándékokra - tette hozzá.

A kevesebb költés az idei terve Bálint Katalinnak is: "A párommal - most először - azt beszéltük meg, hogy csak valamilyen jelképes ajándékkal lepjük meg egymást. Egyrészt nem engedhetjük meg most magunknak a nagyobb kiadásokat, de arra is gondoltunk, hogy idén az ünnepet szeretnénk egy picit jobban előtérbe helyezni." Katalin arról is mesélt, hogy egy süteménnyel, vagy éppen egy ötletes, sajátmaga által készített bérlettel lepi meg kedvesét. "Ez bármire beváltható nálam a későbbiekben..." - magyarázta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában