Helyi közélet

2011.12.12. 16:46

Terjed a "sötétség" Borsodban?

Sajószentpéter, Kondó - Miskolc mellett más településeken is panaszkodtak a közvilágításra.

Sajószentpéter, Kondó - Miskolc mellett más településeken is panaszkodtak a közvilágításra.

Olvasóink hívták fel a figyelmünket, arra, hogy nem csak Miskolcon, hanem Sajószentpéteren sincs szinkronban a kora esti szürkület és a közvilágítás, vagyis már sötét van a város utcáin, de a közterületi lámpák még nem világítanak. Ez olvasónk szerint főleg a városon átvezető főutat keresztező zebráknál jelent gondot, mert a szemből jövő jármű fénye miatt a sofőrök számára szinte lehetetlen észrevenni a zebrán áthaladni szándékozó gyalogosokat. Miskolcon a kora esti, és késő hajnali sötétséget az eredményezte, hogy takarékossági megfontolásokból az önkormányzat kérésére kicsit később kapcsolták fel, és kicsit korábban le a közvilágítást – az elképzelés azonban nem aratott sikert a város lakossága körében, ezért az önkormányzat visszatért a korábbi kapcsolási sémához.

Sajószentpéteren azonban szó sincs ilyesmiről, válaszolta felvetésünkre Faragó Péter polgármester. „Mi nem módosítottuk a szerződésünket az ÉMÁSZ-szal, évek óta változatlan a közvilágítás ki- és bekapcsolási rendje”, mondta. Sajószentpéter belvárosában a közterületi lámpák mellett a karácsonyi díszkivilágítás is működik, így a belvárosban éjjel is szinte nappali világosság uralkodik.

A Sajószentpétertől nem messze található zsáktelepülés, „Kondó is sötét” – tudatta egy másik olvasónk. Lovas Bertalan polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a múlt pénteken, amikor a nagy vihar volt, a település jelentős része valóban sötétségbe borult. A közvilágítás két trafón keresztül kapja az elektromos áramot, de az egyik meghibásodott, így a község egyik felében egyáltalán nem volt közvilágítás, a másik felében azonban nem volt ezzel gond. Mint a polgármester kifejtette, ki tudja fizetni a közvilágítást a település, főleg, hogy a közelmúltban energiatakarékos világítótesteket szereltettek fel. Pénteken értesítették a tatabányai központot az üzemzavarról, amit csak másnap estére tudott elhárítani a szolgáltató – tehát Kondó tényleg elsötétült, de nem takarékossági, hanem műszaki okokból.

ÉM-SZP


A főutcán és Miskolc több pontján már keddtől, a teljes városban pedig szerdától újra a megszokott,téli rend szerint üzemel a közvilágítás.

Miskolc – „Kidolgozás alatt áll, hogy esetleg tavasztól őszig terjedne a közvilágítás működési idő csökkentés”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában