Helyi közélet

2011.12.06. 14:04

Szárnyal a Herman: már az ötödik

Miskolc - A Herman Ottó Gimnázium az 5. a Berzeviczy Szakközép a 11. helyen az országos rangsorban.

Miskolc - A Herman Ottó Gimnázium az 5. a Berzeviczy Szakközép a 11. helyen az országos rangsorban.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium az ötödik helyet szerezte meg a gimnáziumok közötti országos rangsorban. A legfrissebb lista a Köznevelés decemberi számában jelent meg, és megtudhatjuk belőle, hogy a középiskolákat a felvételi vizsgákon résztvevők felvételi aránya, a nyelvvizsga-arányok, a középszintű érettségi átlagos pontszámai és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken elért eredmények alapján állították sorrendbe. Bár a listát készítő oktatáskutató figyelmeztet, hogy az eredmények alapján nem szabad az iskolákat sorba rendezni, elég, ha a legjobbakat kiválóknak nevezzük, de az is igaz, hogy a diákok és a szülők iskolaválasztáskor épp ezen rangsorok alapján döntenek.

Nagy felelősség

– Nagy büszkeség, de nagy felelősség is a legjobbak között lenni – mondta lapunknak Dudás Imre, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, aki hozzátette: ennek az eredménynek természetesen több oka is van. Az egyik a szülői háttér, melynek köszönhetően olyan tanulók jelentkeznek a gimnáziumba, akik jó képességűek és motiváltak. A szülők bizalma pedig az iskolában folyó munkának a következménye. A gimnázium vezetése például nagy hangsúlyt fordít a fiatal pedagógusok kiválasztására. Olyan tanárokat látnak szívesen, akik fontosnak tartják a tehetséggondozást, és erre a szabad idejükből is önként áldoznak. De az igazgatóhelyettes ugyanilyen fontosnak tartja az iskolán belüli jó légkört, a vezetés, a tantestület és a diákok közötti kiváló viszonyt. Dudás Imre szerint a jó eredmény még nagyobb felelősség, hisz valószínűleg még több tehetséges diák akar majd az iskolában tanulni, és nem mindegy, hogy őket hogyan tanítják, hogyan nevelik a gimnázium pedagógusai.

Egy-egy század

Szintén a kiválók között, de csak a 28. helyen szerepel a Földes Ferenc Gimnázium. Veres Pál igazgató ezt jó eredménynek tartja, hisz mint fogalmazott, az ország több mint 300 gimnáziumának a rangsoráról van szó. Megjegyezte: a listán elért eredmény sokszor egy-egy századon múlik, ami egy-két diák teljesítményét jelenti csupán. Ráadásul torzíthatja a végeredményt, hogy a külföldi egyetemeken tanuló diákok nem szerepelnek a statisztikában, és hogy az 5 éves képzésben részt vevőket 12. évfolyamon érettségizettnek veszik. Végül az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Földesben működő Arany János Tehetséggondozó programban tanuló diákok közül nem mindenki tartozik a legkiválóbbak közé, tette hozzá az igazgató.

A „Berze” is kiváló

A szakközépiskolák rangsorában a megyéből a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola végzett a legjobb helyen, a 11.-en, de a lista elején ott van a Fáy András Szakközépiskola (32.) és a Bláthy Ottó Szakközépiskola (33.) is. A Berzeviczy a jó eredményt főleg annak köszönheti, hogy a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, és hogy olyan diákok érkeznek az iskolába, akiknek célja a továbbtanulás, mondta lapunknak Burkáné Szolnoki Ágnes igazgató. Mint fogalmazott, komoly felvételin szűrik meg a jelentkezőket, és a legjobbakat kiválóan felkészült tanári kar várja. A jó eredmény folytatását segítik a közelmúltban elnyert pályázatok is, melyek az eszközpark bővítéséhez és a tanárok módszertani képzéséhez adtak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában