Helyi közélet

2011.12.27. 14:47

Négy évszak a gönci könyvtárban

Gönc - 2011. 12. 21-én du. 3 órakor a telkibányai Aranybánya Panzióban tartotta projektnyitó rendezvényét a gönci Városi Könyvtár „Négy évszak a gönci könyvtárban” címmel.

Gönc - 2011. 12. 21-én du. 3 órakor a telkibányai Aranybánya Panzióban tartotta projektnyitó rendezvényét a gönci Városi Könyvtár „Négy évszak a gönci könyvtárban” címmel.

A történet még 2010 elején kezdődött, amikor a gönci könyvtár pályázatot nyújtott be a TÁMOP 3.2.11/10-1 kóddal meghirdetett pályázati felhívásra. A pályázati felhívásban nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek szervezésére hirdettek támogatást.

A pályázati felhívás szerint hátrányos helyzetű térségben lévő kulturális intézmények és szervezetek (könyvtárak, múzeumok, levéltárak, közművelődési, valamint művészeti intézmények és szervezetek) nyújthattak be pályázatot, így adta be pályázatát és lett eredményes a gönci Városi Könyvtár több mint 33 MF értékben.

A kulturális intézmények által megvalósított kulturális nevelés jelentős szerepet játszik a gyermekek személyiségfejlődésében és képességeik kibontakoztatásában: felszínre hozzák a gyermekekben rejlő kreativitást, növelik önbizalmukat, kapcsolatteremtő, önkifejező, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességüket, aktivitásukat és egészségtudatosságukat. A kulturális intézmények és a nevelési-oktatási intézmények közötti együttműködés elősegíti a pedagógiai és művészeti komplex tanulási formák elterjedését az óvodai nevelésen és a tanórán kívüli tevékenységek során, a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban.

A támogatás elnyerésének feltétele, hogy a pályázatot benyújtó kulturális intézmény együttműködési megállapodást köt legalább öt nevelési/oktatási intézménnyel, mely intézmények gyermekei részt vesznek a programban. Így hatékonyabb együttműködés alakul ki a nevelési/oktatási intézmények (óvoda, iskola) és a kulturális intézmények között (könyvtár, múzeum). A közművelődési intézmények szolgáltatásait a programokon keresztül szervezett formában vehetik igénybe a gyermekek.

A pályázati felhívás értelmében a gönci Városi Könyvtár együttműködési megállapodást kötött a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskolával, gönci Napközi Otthonos Óvodával, a tornyosnémeti tagóvodával, az ináncsi Arany János Általános Iskolával és a sátoraljaújhelyi székhelyű Széptan Alapfokú Művészetoktatási intézménnyel, mely intézmények pedagógusai dolgozták ki a különféle kulturális programokat (szakkört, tábort, kirándulást).

A gönci könyvtárban egész évben (négy évszak) különleges manuális készségeket fejlesztő kézműves foglalkozásokat, könyvtári foglalkozásokat, a gönci iskolában mesedélutánokat, napi problémákra reagáló matematikai foglalkozásokat szerveznek, a gyermekek a gyakorlatban is megismerik és végigcsinálják a szüreti népszokásokat, megtanulják a különböző korok táncait, gyűjtik, feldolgozzák és megtismerik a gönci, kékedi, telkibányai népdalokat. Kétszer is egészséghetet szerveznek, rendszeresen túráznak a környékbeli hegyekben, valamint kerékpárral és autóbusszal várlátogató túrákat szerveznek (Fűzér, Sárospatak, Boldogkőváralja, Regéc). Mindezeket az egészségtudatos életmód megismerése és megszerettetése céljából. Különféle művészeti projekteket szerveznek (Kmetty, Szék, Temetők) a vizuális nevelés területén. Télen sítáborban, nyáron kézműves táborban, a Balatonon és a Bodrogon pedig vízi táborban vehetnek részt az érdeklődő gyermekek.

A gönci és tornyosnémeti óvodások gyermekdalokat tanulnak, rajzolnak, dramatikus játékokat játszanak és sokat sportolnak. Az ináncsi iskola hátrányos helyzetű diákjai a digitális írástudással ismerkednek, életmód- és sport táborborban próbálhatják ki magukat, valamint egy hetet táboroznak Telkibányán. A sátoraljaújhelyi Széptan Alapfokú Művészetoktatási Intézmény cigándi és mezőzombori telephelyén a lovaglás rejtelmeit ismerhetik meg a növendékek, míg a cigándi, mádi, tarcali telephelyen mazsorettet, Göncön pedig népzenét tanulhatnak (citera). Szintén a Széptan AMI –hoz kapcsolódó Hangász négyes a kodályi gondolat jegyében – „legyen a zene mindenkié”– a zenekultúrát eljuttatja olyan hátrányos helyzetű térségekben élő fiatalok számára, mint Gönc, Cigánd, Fűzérkomlós, Révleányvár, Mád, Tolcsva, így biztosítva részükre az esélyegyenlőséget.A programok lebonyolítására egy év áll rendelkezésre, 2011. november 01-től 2012. október 31-ig. A projekt nyitórendezvényén részt vettek a gönci, tornyosnémeti, ináncsi, sátoraljaújhelyi pedagógusok, és a gönci képviselőtestület. A Hangász négyes rövid karácsonyi hangversennyel tette emlékezetessé e napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában