Helyi közélet

2011.12.30. 08:28

Nanoezüsttel a bakteriális fertőzések ellen

Miskolc - A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a célja a projektnek.

Miskolc - A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a célja a projektnek. A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a fő célja annak a projektnek, amely a Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatott meg a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. által. A nanotechnológia segítségével – nanoezüsttel kezelve – az urológiai katéterek esetében 80 százalékos hatásfokkal szorították vissza a kórokozók terjedését – mondta a társaság igazgatóhelyettese, a miskolci részleg vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Slezsák István kifejtette: naponta hallani híreket kórházi fertőzésekről, és az volt a mozgatórugója ennek a pályázati projektnek, hogy a nanotechnológiával hadat üzenjenek a kórokozóknak. A nanotechnológia alkalmazása másfél évtizede kezdődött, a kifejezés önmagában azt jelenti, hogy a méretek csökkentése az anyagok fizikai tulajdonságainak változásával jár együtt.

Új szolgáltatópont

Ebben a „nano” mérettartományban már másként viselkedik az anyag – magyarázta a szakember. Mint mondta, a projekt célja a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása ezüst nanorészecskék felvitelével, a nanorészecskékkel antibakteriális bevonatot visznek fel a katéterre, az így kezelt eszközök pedig már saját maguk „gyilkolják” a kórokozókat. Rámutatott: azért is jelentős a projekt, illetve az elért eredmény, mert napjainkban az alkalmazott sterilizációs módszerek rendkívül drágák, „ha pedig kibontjuk a steril csomagolást, az anyag könnyen visszafertőződhet”. A nanoezüsttel bevont katéternek viszont baktériumölő tulajdonsága van, előállításának technológiáját egyébként szabadalmaztatták – hangsúlyozta. Beszámolt arról is, hogy szintén a pályázat részeként dolgoznak agyi elektródákkal kapcsolatos fejlesztésen is. A projekt keretein belül pedig egy új szolgáltatópontot is kialakítottak, a Borsod megyei kórház területén.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában