Helyi közélet

2011.12.09. 11:30

Ma 100 éves a Miskolci VSC

Miskolc - A Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) egy sportegyesület Miskolcon. A másik nagy hagyományú miskolci sport klub a Diósgyőri VTK mellett.

Miskolc - A Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) egy sportegyesület Miskolcon. A másik nagy hagyományú miskolci sport klub a Diósgyőri VTK mellett.

A vasutas fiatalok Miskolcon, 1911. december 9-én a MÁV-műhelyi étteremben határozták el önálló sportegyesület létrehozását. - írja a wikipedia. A Miskolci Napló című helyi lap tájékoztatott az eseményről és jelezte, hogy a labdarúgáson kívül további sportágak bevezetését és elterjesztését is célul tűzték ki. A könyvtári kutatásokból előkerült jegyzőkönyv tanúsága szerint az egyesület címe: „Miskolczi Vasutas Sport Club” volt, Miskolcz székhellyel, és a sötét-pirost jelölték a klub színeként. (Ezt később zöld-fehérre változtatták).

Csapatban bajnokok

Az alapítás óta eltelt évtizedek során igen sok kitűnő sportoló, sportvezető, edző ténykedett az eredmények gyarapításában. A politikai, társadalmi változások az egyesületet sem kerülték el, egy ideig működésében is akadályozták, de a második világháború utolsó hónapjaiban újraalakították. A múlt század második felében olimpikont is adott, a nyolcvanas évek elején világbajnoki sikernek örvendezhetett a klub közönsége. A labdarúgócsapat egy évi az élvonalban játszott, a női kézilabdázók a megyében elsőként országos csapatbajnokságot szereztek.

A röplabda szakágban mindkét nem képviselői ott voltak a legjobbak pontvadászatában. A Miskolci VSC szakosztályai közül legelőbb, az alapítással egyidőben a labdarúgó, egy évvel később az atlétikai szakosztály hallatott magáról, aztán a birkózó, úszó, céllövő, a tenisz, az ökölvívó szakosztály alakult meg. Az evezős szakosztály 1934-ben, a kerékpár- és tornasport kedvelői 1935-ben jelezték létüket.

A Kubik

A múlt század második felében a Tiszavidéki Vasúttársaság nagyarányú vasútépítési munkálatokat végzett Miskolcon. Az építkezéshez szükséges téglát a mai Tiszai pályaudvar melletti területről kitermelt agyagból gyártották – hatalmas agyaggödröt, úgynevezett „kubikgödröt” hagyva maguk után. Később, a már a századforduló után épülő két vasúti híd felüljáróihoz is innen hordták a földet, ezzel tovább növelték a gödör méretét.

A MÁV igazgatóságának hathatós támogatásával a régi pálya területén 1931-ben megépítették a most is létező sporttelepet (80 méternyi betontribün, hat teniszpálya, céllövő pálya, futballpálya, 400 méteres futópálya). Később a teniszpálya területén telente korcsolyapályát létesítettek, amelyek a téli estéken zsúfolásig megteltek.Az utolsó nagyarányú korszerűsítés a labdarúgók NB I-be kerülésének évében (1958) került sor. Betonaljakból 2961 méter hosszú körlépcsőt építettek, három melléképületet emeltek, 22 ezerre emelték a nézőtér befogadó képességét. 1959. január 17-én volt a korszerűsített MVSC sportpálya hivatalos, műszaki átadása.

Az előbbiek mellett röplabda- és kézilabda-kispályák épültek, bitumenborításuk 1982-ben készült el. Az épületkomplexumban két korszerű tornacsarnokot és kajak-kenu tanmedencét létesítettek a sportolók versenyekre való felkészülési lehetőségének biztosítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában