Helyi közélet

2011.12.21. 14:41

Két gyerek petárdázott Alsóbereckiben

Alsóberecki, Sátoraljaújhely - Fiatalkorú adott át petárdát két gyerekkorúnak, akik azonnal ki is próbálták annak hatását. A sátoraljaújhelyi rendőrök nagyobb mennyiségű petárdát foglaltak le és három fiút állítottak elő az ügy kapcsán.

Alsóberecki, Sátoraljaújhely - Fiatalkorú adott át petárdát két gyerekkorúnak, akik azonnal ki is próbálták annak hatását. A sátoraljaújhelyi rendőrök nagyobb mennyiségű petárdát foglaltak le és három fiút állítottak elő az ügy kapcsán.Bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint Alsóbereckiben két gyerek petárdázik.

A helyszínre érkező járőrök a két gyerekkorú fiút előállították. Meghallgatásuk során mindketten elmondták, hogy a közel 100 darab petárdát egyik ismerősüktől kapták. A fiatalkorú fiú előállítását követően elismerte, hogy a pirotechnikai terméket Szlovákiában vásárolta, majd átadta két társának. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást a három fiatallal szemben, melyet a két gyermekkorú esetében a szabálysértési hatóság felelősséget kizáró ok miatt ( gyermekkorúság) megszüntette. A határozat jogerős.

A rendőrség a pirotechnikai termékeket lefoglalta.

Információs háttér:

A pirotechnikai tevékenységeket a 2011. szeptember 1-jétől hatályos Kormányrendelet szabályozza. A rendelet megalkotásának célja volt egy olyan egységes szabályozás kialakítása, mely lefedi a teljes polgári célú pirotechnikai tevékenységek és az azokhoz kapcsolódó engedélyezések körét, valamint a pirotechnikai termékek osztályozását és felhasználását. A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék árusítására hoztak létre. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek vásárlása, felhasználása esetében Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek * a petárda kivételével * megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja.

Nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék * a petárda kivételével * megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. Mindkét esetben csak nagykorú személy felügyelete mellett használható fel az eszköz.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek vásárlása, felhasználása esetében Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához. Ezen termékek a nagyáruházak parkolójában elhelyezett ideiglenes elárusítóhelyeken * konténerekben * vásárolhatók meg.

A termékeket a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni. Magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat fel petárdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában