Helyi közélet

2011.12.31. 13:39

Ipartörténeti értékmentés

Miskolc - Dr. Kriza Ákos miskolci polgármester segítségét kérték ahhoz, hogy bővülhessen az alapítvány székhelye.

Miskolc - Dr. Kriza Ákos miskolci polgármester segítségét kérték ahhoz, hogy bővülhessen az alapítvány székhelye.

Az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány kuratóriuma december 15-én ülést tartott Miskolcon, az alapítvány Bartók Béla utcai irodájában. Sipos István, a kuratórium elnöke értékelte a Fazola Napok eseményeit, amelynek szervezésében aktívan részt vett az alapítvány. Összesen több mint másfél ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. A jövőben az ipartörténeti alapítvány a szakmai munkában is nagyobb szerepet vállal. Arról is beszámolt, hogy folyik az anyaggyűjtés a Diósgyőri Vasgyárban. Az ipartörténeti anyagok elkülönítésre kerültek az öntödében és a DAM területén. Gondot okoz azonban az igen nagy számú és szakmailag igen értékes anyag megmentése, tárolása. Helyhiány miatt ugyanis nem tudja tárolni ezeket az alapítvány. Igen nehéz egyébként a gyűjtés, mivel a különböző tulajdonosoktól az engedélyek megszerzése bonyolult. A DIGÉP anyagok digitalizálásáról, a könyvtár hasznosításáról szólva Sipos István megemlítette, hogy a műszaki könyvtárból az egyetemre kiszállítottak 3500 könyvet. Három tanszék nézte át az anyagot, és 1600-1700 kötetre tartanak igényt, a fennmaradó példányokat antikvár jelleggel értékesítik. A próbajelleggel az egyetemre kivitt filmek (1 db 8 és 1 db 16 mm-es) digitalizálása folyamatban van, de nagy problémát jelent, hogy a filmek elöregedtek és töredeznek. A nyersvasgyártás történetét feldolgozó kiadvány elkészítésének helyzetét ismertetve Sipos István bejelentette, hogy az anyag összeállítása, gépelése és szerkesztése folyamatban van. Jelenleg 160 A4-es oldalon van meg az anyag, mely gépelt szöveges részt, néhány fényképet és rajzot tartalmaz. Február közepére, végére készülhet el a teljes anyag.

Határon átnyúló együttműködés

Tóth Lajos kuratóriumi tag ismertette a Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Programban való részvétel jelenlegi helyzetét. Elmondta, hogy a január 31-i uniós pályázatbeadási határidő miatt sürgős intézkedés szükséges a pályázati anyag előkészítésére, a lehetséges határon túli partnerek felkutatására. A diósgyőri évzáró rendezvényen jelen levő szlovák szakemberek kifejezték együttműködési és részvételi szándékukat. December 8-án Tokajban pedig felvették a kapcsolatot egy szabolcsi cég vezetőjével, aki ígéretet tett egy ukrán intézmény bevonására. A főcél a kultúrák, emberek együttműködése és a kárpátaljai értékek bevonása az európai kultúrkincsbe Magyarországon és Szlovákián keresztül.

Végezetül Simon István kuratóriumi titkár arról beszélt, hogy szükségessé vált az alapítvány székhelyén internet- és telefon- elérhetőség biztosítása és honlap készítése. A kuratórium úgy döntött, hogy a legkedvezőbb szerződést a lehető leggyorsabban meg kell kötni. Azt is közölte, hogy levelet írtak dr. Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének, melyben segítségét kérték ahhoz, hogy bővülhessen az alapítvány székhelye.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában