Helyi közélet

2011.12.07. 18:11

Ingyen kéményseprés kilencszáz családnak megyénkben

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyei közszolgáltató Borsodkomm Kft. segít a nehéz helyzetben lévő háztulajdonosokon.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyei közszolgáltató Borsodkomm Kft. segít a nehéz helyzetben lévő háztulajdonosokon.

A megyei önkormányzat korábbi döntése értelmében a Borsodkomm Kft. látja el a kéménysepréssel kapcsolatos közszolgáltatást. A társaság ezáltal a megye területén valamivel több mint 200 településen mintegy 100 ezer kémény ellenőrzéséről, tisztításáról és kötelező műszaki felülvizsgálatáról gondoskodik.

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén – mint lapukban már olvashatták – elfogadták a jövő évi díjemelést. A társaság számításai szerint a nettó közszolgáltatási díjak egységes 2,5 százalékos emelése nem elégséges, de még elfogadható szinten ellensúlyozza a költségnövekedést. Ennél magasabb mértékű emelést – figyelembe véve azt is, hogy 2 százalék az általános forgalmiadó is emelkedik – a lakosság teherbíró képességének ismeretében nem láttak bevezethetőnek.

Az önkormányzatok ajánlanak

A Borsodkomm a tavaly őszi díjmegállapításkor felajánlotta, hogy a megyei önkormányzat intézményeinél díjmentesen elvégzik a tüzelőberendezések tüzelési hatásfok- és emisszió mérését. Idén ősszel ezt a felajánlást egy a lakosságnak közvetlenül szólóval is kiegészítette Cziáky Zoltán, a Borsodkomm Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a társaság ellátási területén élő, nehéz helyzetben lévő ingatlantulajdonosokat hivatott segíteni. Ugyanis az ellátási területünkön 900 nehéz helyzetben lévő ingatlantulajdonos számára díjmentesen végzik el jövőre a kéményseprő-ipari közszolgáltatást. Ez idei évi árakon számolva mintegy nettó 2 millió forintot jelent. A rászorulók címlistájának megszerzése érdekében jövő év elején levélben fordulnak a települési önkormányzatokhoz.

ÉM-SZB

A szegényeknél nagyobb a veszély

A kéményseprést végzők tapasztalatai szerint a legnehezebb sorsú emberek ingatlanjaiban találhatók legtöbbször az olyan átalakítások, alternatív tüzelési módok, amelyek súlyos problémákat okozhatnak, tűzveszélyt jelentenek és közvetlenül is baleset forrásai lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában