Helyi közélet

2011.12.06. 14:51

"Ha a hazám arra kér, akkor vállalom"

Miskolc - Azért veszik majd a 18-40 éves magyar férfiakat nyilvántartásba, hogy ne legyen gáz, ha esetleg megtámadnak minket a <del>szlovákok</del> marslakók? Vagy azért ez az összeírósdi, mert katasztrófa - lásd még: árvíz - esetén könnyebben lehet riadóztatni az egészséges férfiembereket? A parlament hétfő esti döntése kapcsán szondáztattuk a jó népet.

Miskolc - Azért veszik majd a 18-40 éves magyar férfiakat nyilvántartásba, hogy ne legyen gáz, ha esetleg megtámadnak minket a szlovákok marslakók? Vagy azért ez az összeírósdi, mert katasztrófa - lásd még: árvíz - esetén könnyebben lehet riadóztatni az egészséges férfiembereket? A parlament hétfő esti döntése kapcsán szondáztattuk a jó népet.

Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról rendelkezett a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, itteni lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd. - számolt be róla hétfőn este a Magyar Távirati Iroda. (Katt a teljes hírre!)

"Röhej! Ennyi! Voltam katona, persze, ám a mai világban már semmi értelme sincs a sorkötelezettségnek." - mondta érdeklődésünkre a Miskolci Egyetem autóbusz-végállomásán Kovács László sofőr. "Szerintem pénzkidobás az egész!"

Molnár Zsolt a Gazdaságtudományi Karon tanul, és véleményem szerint egy központi nyilvántartásból simán megtudják keresni azokat, akiknek az adataira szüksége van a minisztériumnak.

Lehet olyan helyzet

"Ha olyan helyzet van, ha úgy ítélik meg biztosan van értelme. Bármi elképzelhető... Lehet olyan helyzet." - tette hozzá az egyetemi hallgató. "Nem biztos, hogy hadiesemény, hanem például egy katasztrófa kapcsán.

"Mit mondjak? Nem igazán örülök neki, nem is igazán értem, hogy miért történt ez, hiszen eddig megvoltunk jól enélkül is." - jelentette ki a  Jeroskovics Tamás, 24 esztendős bölcsész. "Nem hiszem, hogy például árvízi katasztrófa miatt lenne erre szükség, hiszen tavaly is nagyon sok egyetemista önkéntesen ment teherautókkal, buszokkal segíteni. Egyszerűen nem értem... Egyébként természetesen megteszek majd mindent, amit tudok, amit kell."

Mózsik Dávid gépészmérnök hallagató úgy véli, hogy nem rossz az ötlet, de... "Bizonyos értelemben jó is meg rossz is ez, hiszen egyrészt egy picit kell a szigor, és kell az, hogy belekóstoljunk az egészbe, másrészt viszont a tanulmányok miatt nem tartom jó döntésnek."

Valamilyen szinten a fiatalokat megneveli 

"Jó ötletnek tartom a katonaságot, mert valamilyen szinten a fiatalokat megneveli." - mindezt már egy ugyancsak gépészmérnöknek tanuló fiatal, Montvai Renátó mondta munkatársunknak. "Nem az utcán vannak, nem lézengenek, hanem megtanítja őket egy alapfegyelemre. Ha majd kell, eleget fogok tenni ezen kötelezettségemnek. Szerintem hadászatilag, katonai értelmben nem lesz fajsúlyos a dolog."

 Juhász Péter, a Földtudományi karról kérdésünkre az válaszolta, hogy rossz ebben az egészben, hogy elvenné az időt az egyetemi tanulmányaitól, ám érzése szerint azért lennének pozitív kicsengései is az "összeírásnak".

"Pozitív lenne, hogy a fiatalságnak adna némi erőnlétet, edzést, mert nagyon el van tunyulva a fiatalok nagy része." - fogalmazott Juhász Péter. "De hogy ezt lehetne-e hasznosítani bármilyen háborús konfliktusban, azt nem hiszem... Nagyon sok szülő félti a gyerekét, de én, ha meg kellene védeni a hazát - szívem szerint elmennék. No nem azért, mert szélsőséges vagyok, hanem mert ha a hazám arra kér, akkor vállalom. Sokan ennek nem örülnének. Amikor anno kiderült, hogy eltörlik a sorkatonai szolgálatot, édesanyám örült a hírnek, míg édesapám szerette volna, hogy menjek, és vonuljak csak be."

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában