Helyi közélet

2011.12.21. 09:26

Emlőszűrés: Ha behívnak, menjünk!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Beutalóval viszont csak indokolt esetben tanácsos mammográfiás vizsgálaton részt venni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Beutalóval viszont csak indokolt esetben tanácsos mammográfiás vizsgálaton részt venni.

Emlőszűrés: behívóval és/vagy beutalóval című cikkünkben néhány kérdésünkre adott válasszal - önhibánkon kívül - olvasóink adósai maradtunk. Ám utóbb megérkezett a hiányzó információ a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (NSZSZ) illetékesétől.

A lehető legrövidebb

Amennyiben valaki háziorvos vagy szakorvos által kiállított beutalóval (tehát nem meghívólevéllel a szűrőprogramon belül) részt vesz a mammográfiás vizsgálaton, akkor két éven belül a szűrővizsgálatra nem kap meghívólevelet, mivel a szűrővizsgálati célú (tünet és panaszmentes nők vizsgálatára irányuló) mammográfiás vizsgálaton csak két évente lehet részt venni. A tünetek, panaszok, családi halmozódás, stb. esetén beutalóval történt kivizsgálás után a háziorvos vagy a kezelőorvos javaslatot tesz arra, hogy a jövőben milyen gyakorisággal és milyen vizsgálaton kell részt vennie az érintett nőnek (kétévente meghívólevél alapján történő szűrésen vagy ennél gyakrabban beutalóval történő vizsgálaton). Sürgős ellátást igénylő esetben is van várakozási idő, de ez mindig a lehető legrövidebb (általában néhány nap, esetleg 1-2 hét), áll az NSZSZ-től kapott levélben.

Az „akkor vegyünk részt a szűrővizsgálaton, amikor hívnak bennünket” két dolgot takar, egyrészt azt, hogy a meghívólevél kézhezvétele után ne halogassuk a szűrővizsgálaton való részvételt - tanácsolja az illetékes. – Másik oldalról azt jelenti, hogy sokan nem várják meg a szűrésre szóló meghívólevelet és előre szeretnék hozni beutaló kérésével a mammográfiás vizsgálat időpontját, de erre csak megfelelő indokkal (pl. tünetek, panaszok, családi halmozódás esetén) van lehetőség.

ÉM-SzK


Borsod-Abaúj-Zemplén - Időpont télen: nyárra. Nem bírják a terhelést, netán behatárolja az emlőszűrés kereteit a pénz?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában