Helyi közélet

2011.12.07. 11:20

Dagad a botrány: A Fideszesek az Azori-szigeteken paroláztak

A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam.

A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam.

A Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke erre reagálva az MTI-vel közölte, hogy nyaralás helyett a páneurópai romastratégia mellett lobbizott, valamint a megyei önkormányzatok jövőbeni területfejlesztési munkájához szerzett támogatást a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) 12 tagú delegációja az Azori-szigeteken rendezett tanácskozáson. Ambrus András nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyibe került az utazás, ám annyit elárult, hogy a MÖOSZ az év elején befizetett tagdíjakból összesen 7 millió forintot különített el idén külügyi utakra. Ennek ellenére egyetlen konferencián, kongresszuson sem vettek részt idáig - tette hozzá. A romastratégia melletti lobbizás volt az egyik cél, míg a másik a testület újonnan megválasztott elnökének és főtitkárának a megismerése - mondta Ambrus András.

Az utazás legfontosabb hozadéka az lehet, hogy az Európai Régiók Gyűlésének területfejlesztési-, illetve EU- biztosa ígéretet tett egy viszontlátogatásra, és szaktudásával, illetve tanácsaival sokat segíthet a megyékre háruló területfejlesztési feladatok ellátásában - fűzte hozzá. Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) társelnöke az MTI-nek azt mondta: "ha kell a világ végére is elmegyek, ha megvan az esély arra, hogy Somogy megyének, a somogyi embereknek hasznot hajtsak". A politikus hozzátette: "még szerencse, hogy ez a somogyi embereknek egy fillérjükbe sem került, mivel a kinti tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette".

A megyei közgyűlési elnök elmondta azt is, hogy az ilyenkor szokásos külföldi kiküldetésekre járó napidíjat készpénzben befizette az önkormányzat kasszájába, mert úgy ítélte meg, hogy az út a somogyi embereknek hasznot nem hozott. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, az AER Büró magyarországi tagjaként vállalta egy összeurópai roma stratégia előkészítését, előterjesztését - tájékoztatta a megyei önkormányzat az MTI-t. A megyei elnök a tervezet kidolgozásához a Miskolci Egyetemet kérte fel, ahol - Szabó Tóth Kinga igazgató irányításával -, szakértők, cigány civil és politikai szervezetek együttműködésével készült el a stratégia.

Gyermekvédelmi célra ajánlják fel az út költségét a fideszesek

Gyermekvédelmi célra ajánlja fel azori-szigeteki utazásának költségét a tizenkét megyei közgyűlési elnök - közölte egyikük, Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés fideszes vezetője.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár szakmailag indokoltnak tartják a november végi utazásokat az Azori-szigetekre, az Európai Régiók Gyűlésére (AER), de érzékelve az úttal kapcsolatban megfogalmazódott ellenérzéseket, a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után úgy döntöttek, hogy azt a fejenként hozzávetőleg 200 ezer forintot, amennyibe a megyei önkormányzatok érdekvédelmi szövetségének került az utazás, felajánlják a megyéikben működő gyermekvédelmi intézményeknek.    A ott-tartózkodás költségét az Európai Régiók Gyűlése állta, és a repülőjegyeket kellett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fizetnie - részletezte Gelencsér Attila, hozzátéve, hogy az esetlegesen felvett napidíjat több megyei közgyűlési elnök fel sem vette, aki pedig felvette, már visszafizette.   

Megjegyezte, a gyűlés helyszínét az európai szervezet vezetése jelölte ki, "a magunk részéről mi is el tudtuk volna képzelni, hogy közelebb legyen", ahogyan tavaly előtt például Strasbourgban volt a tanácskozás.    A sajtótájékoztatón Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke kifejtette: az Európai Régiók Gyűlése 270 európai régiót - köztük a magyar megyéket - tömörítő szervezet. A november végi tanácskozáson egyrészt elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megye által előterjesztett összeurópai romastratégiát, másrészt konzultációt szerveztek az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával a magyar megyék területfejlesztési munkájának hatékonyabbá válása érdekében - mondta.  

Azori-szigetek: mennyi a kiutazás?

Állítólag 3 millió foritnba került az elnökök kiutaztatása, egy repülőjegy értékesítésel fgolalkozó társaságot megkérdezve - a repülőjegyek ára 12 főre 2 millió forint feletti összeg. Ugyanis: Budapest –Liszabon Liszabon – Azori szigetekbruttó: 200.000- tól /fő 12 fővel számolva csak a repülőjegy 2.400.000 Ft

 

A közgyűlési elnökök és a frakcióvezető egyeztetéséről Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke azt mondta: Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Ahogyan Lázár János a délutáni egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, megismételte: nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta - közölte a sajtófőnök.    A Blikk internetes oldala arról számolt be, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".

Mit ünnepeltek?

„Mit ünnepelt a Fidesz az Atlanti-óceánon, avagy mit rejt valójában Mengyi Roland Összeurópai Roma Stratégiája?” Ezzel a címmel tartanak ma délután sajtótjékoztatót a miskolci megyeháza előtt a Jobbik miskolci vezetői: Jakab Péter, Jobbik miskolci alelnöke, önkormányzati képviselő és Pakusza Zoltán, Jobbik miskolci alelnöke, önkormányzati képviselő. A sajtótjékoztatóról tudósítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában