Helyi közélet

2011.12.12. 12:28

Boszorkányok napja Bükkábrányban

Bükkábrány - A mozgalmas napot tűzgyújtás zárta, ahol népi „alakoskodással” szórakoztatták a vendégeket.

Bükkábrány - A mozgalmas napot tűzgyújtás zárta, ahol népi „alakoskodással” szórakoztatták a vendégeket.

Luca napra készülve tartottak nagyszabású rendezvényt Bükkábrányban az Arany János általános iskola szervezésében.

- Három szomszéd települést meghíva szerveztük „Luca napi mulatságok” címmel az igazi „csajos” programot – tájékoztatott Derekasné Orosz Andi. Az eredeti népszokás szerint - mely a környéken ma is „élő” - a fiatalok házról-házra jártak és a következő évre szóló jókívánságaikkal köszöntötték a háziakat, az ilyenkor szokásos disznótor termékei hurka, kolbász reményében. Ha ez elmaradt távozáskor búzával, kukoricával dobálták meg a ház ablakait - tudtuk meg.

Mára új tartalommal töltődött a népszokás, ám a kukorica dobálás megmaradt - mondta el a szervező. Az egész napos elfoglaltságban voltak külömnböző vetélkedők például fonalfűrésszel kellett karácsonyi díszeket kivágni és a legszebb, legontosabb nyerte a versenyt. A harsányi, tiboddaróci és mezőnyárádi csapatok összemérték erejüket kukorica morzsolásban is. A Luca székéről Lakatos József mezőkeresztesi fafaragó gondoskodott, végső alakját a gyerekek segítségével a helyszínen nyerte el. A mozgalmas napot tűzgyújtás zárta, ahol népi „alakoskodással” szórakoztatták a vendégeket.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában