Helyi közélet

2011.12.15. 09:05

Az orvosok újabb segélykiállítása

Ózd - Januártól országos viszonylatban is megbénulhat az ügyeleti rendszer.

Ózd - Januártól országos viszonylatban is megbénulhat az ügyeleti rendszer.

A magyarországi orvosok a jövő évtől nem vállalják önként a túlmunkát, amennyiben a jelenlegi szintjükön marad a bérük. A Magyar Orvosok Szövetsége 12 ezer tagjának küldött ki egy körlevelet, amely alapján csatlakozhatnak az akcióhoz. Több mint ezer támogató papíros már visszaérkezet a MOSZ-hoz. Amennyiben két-három ezer orvos összeáll, akkor januártól káosz uralkodhat az ügyeleti rendszerben.

- Ez egy újabb segélykiállítás, hiszen legalább öt-hat éve tépjük a szánkat, hogy ez így nem mehet tovább – fogalmazott dr. Bélteczki János, a MOSZ ózdi származású elnöke. - Nyáron készítettünk egy felmérést, akkor több ezer kollega jelezte, hogy részt kíván venni a figyelem felhívó akcióban. Nem az a célunk, hogy megbénítsuk a hazai egészségügyet, ha így marad, akkor rövidesen magától fog bedőlni a rendszer. Az orvosok nem okozói a kialakult helyzetnek, sokkal inkább szenvedőalanyai.

Csendben odébállhatnának

Dr. Bélteczki János szerint, ha nem történik gyökeres gazdasági változás, akkor éves szinten legalább másfélezer doktor hagyja el a magyarországi egészségügyi rendszert. A mostani lépéssel az a szándékuk, hogy ezt a fennálló negatív tendenciát megállítsák, ellenkező esetben nem lehet majd minőségi ellátásról beszélni.

- Megehetnénk mi is, hogy a boldogulásunk érdekében szép csendben odébb állunk – folytatta a MOSZ elnöke. – Nagyon sokan sajnos így tesznek, visszhang nélkül itt hagyják az országot, mert tőlünk nyugatabbra tárt karokkal várják a magyar szakembereket. Nyilvánvalóan azt nem akarjuk, hogy ellátás nélkül maradjon a sürgősségi hálózat, ezt technikai lépésekkel valahogy biztos meg lehet oldani. Egy dologra garanciát vállalunk: bizonyos színvonalon a sürgősségi ügyeleti ellátást biztosítani fogjuk. Azt el tudom képzelni, hogy a tervezett beavatkozásoknál lehetnek fennakadások, de ha 3 ezer orvos aktiválja a felmondását, annál nagyobb gondot nehezen tudok említeni.

Másfélszeres, háromszoros bér

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke hozzátette: vagy egy olyan egészségügyi rendszer hazánkban, ami „patológiás”. Azért beteg a szerkezete, mert nem olyan módon fejlődött ki, ahogyan annak kellett volna. Több szakterületen már alig találni orvost, ráadásul ez a foglalkozás méltatlanul elmarad a társadalom értékrendjében a többihez képest. Azt szeretnék elérni, hogy a mindenkori nemzetgazdasági átlagfizetéshez képest a kezdő orvosok a másfélszeresét, a szakorvosoknak pedig a háromszorosát kapják alapbérként. Nyilván ez sem fogja megoldani a hatalmas szakadékot a nyugati fizetésekhez képest, de egy olyan normálisan működő rendszer kialakításához hozzájárulhat, amely hosszútávon megoldhatja a magyar egészségügy problémáját.

ÉM – ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában