Helyi közélet

2011.12.16. 15:59

Álmukban támadtak áldozataikra a borsodi banditák

Mezőkeresztes - Összesen hat alkalommal tört rá saját otthonában idős emberekre egy négytagú mezőkeresztesi rablóbanda.

Mezőkeresztes - Összesen hat alkalommal tört rá saját otthonában idős emberekre egy négytagú mezőkeresztesi rablóbanda.Sorozat-rablókat vettek őrizetbe a megyei főkapitányság nyomozói e hét közepén, tájékoztatta lapunkat dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője. November 25-e és december 10-e között összesen hat alkalommal törtek rá otthonában Mezőkeresztesen élő idős emberekre, akiket bántalmaztak, kiraboltak. A három felnőtt és fiatalkorú társuk főként esti órákban tevékenykedett. A megtámadott házak ajtajait egyszerűen beszakították, vagy a villanyórát lekapcsolva a házból előmerészkedő sértettre rátámadtak, majd elvitték értékeiket. Volt, hogy mindössze ötszáz forintot zsákmányoltak.

A banda legidősebb és legelső áldozata egy 87 éves férfi volt, őrá még november 25-én az éjszaki órákban rontottak rá. Házának ajtaját befeszítették, őt az ágyából kirángatva, egy fekete, fegyvernek látszó tárggyal pénzének átadására kényszerítették, majd levetkőztették és bántalmazták. Az idős férfi a vele történtekről csak napokkal később mondta el ismerősének, aki bejelentést tett a rendőrségen, csak ezután indulhatott meg a rablók felkutatása.

Az elkövetők beazonosítását és elfogását a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság munkatársainak közreműködésével a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportja hajtotta végre december 13-án és 14-én, a bíróság pedig pénteken valamennyiük előzetes letartóztatását elrendelte, tudtuk meg a szóvivőtől.

A gátlástalan rablók legfiatalabbja alig múlt 14 éves és az általános iskola öt osztályát végezte el. Gyermekkorú elkövetőként korábban hat alkalommal szüntették meg vele szemben nyomozást büntethetőséget kizáró ok miatt, ám ez alkalommal már nincs ilyen szerencséje. A rablóbanda legidősebb tagja igazi karrierbűnöző, 43 éves és már 13 alkalommal volt büntetve – többek között zsarolás, lopás, garázdaság, pénzhamisítás, ittas járművezetés és kiskorú veszélyeztetése miatt –, többszörös visszaeső. A főkapitányság bűnügyi osztálya az ügyben fegyveresen elkövetett rablás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a díszes kompánia ellen.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában