Helyi közélet

2011.12.07. 14:12

Cserehát: Ahová négy keréken jön a könyvtár

Felsőgagy, Alsógagy - Senki nem marad könyv nélkül. A legkisebb falvakba bibliobusz viszi az olvasnivalót.

Felsőgagy, Alsógagy - Senki nem marad könyv nélkül. A legkisebb falvakba bibliobusz viszi az olvasnivalót.

A csereháti kisfaluban, Felsőgagyban érjük utol mozgókönyvtárat. A kedvünkért még a hívogató szignált is bekapcsolja Kércsi Tibor, az encsi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Mozart: Egy kis éji zenéjének első sora tör elő a bibliobusz hangszórójából. Nagy szükség persze már nincs a zenére, mert a könyvtárként szolgáló busz így is dugig van kölcsönzőkkel. Répáczki Kálmán végzett is a könyvválasztással, biciklijére pattanna, ha nem elegyednénk szóba vele. Szavaiból kiderül, ő nagyon elégedett a mozgókönyvtár szolgáltatásaival, hiszen hetente jön, és ha olyan könyvre lenne szükség, ami épp nincs a buszon, akkor azt a következő héten elhozza.

– Regényeket vettem ki, azokat nagyon szeretem – mutatja csíkos szatyra tartalmát. – Télen sok idő van olvasni, mert hosszúak az esték. Hetente kiolvasok 3-4 könyvet, aztán visszahozom őket, és újakat választok. Otthon is van vagy ezer darab, de azokat már ismerem – teszi hozzá.

Jobb a tévénél

Új olvasó száll le a buszról, az ő keze is tele könyvekkel. Szakácskönyv, különböző gyógymódokkal foglalkozó szakkönyv, orvosi műhibákról szóló kötet és egy romantikus regény. Majoros Mária azt mondja, sok minden érdekli, és a bibliobuszban mindig talál olyan köteteket, amelyeket szívesen elolvas. Szereti a festők, zeneszerzők életéről szóló életrajzi regényeket is.

– Jobban leköt a könyv, mint a tévé – magyarázza. – Estefelé szoktam olvasgatni. Néha elalszom rajta, kicsit szundítok, de aztán felébredek, és folytatom az olvasást.

Amíg a falubeliek válogatnak, Kércsi Tibor igazgatótól megtudjuk, az Encsi Kistérségi Társulás 2004-ben indította el a mozgókönyvtári szolgáltatást, 2007-re pedig elérték, hogy minden településre eljussanak a könyvek. Most a kistérség 3 településén működik nyilvános könyvtár, 16 településen úgynevezett szolgálati hely, azaz egy épületben kialakított könyvtárszoba várja az olvasókat, 17 kis faluba pedig a bibliobusz viszi az olvasnivalót. Megtudjuk, nemsokára Felsőgagynak sem lesz szüksége a mozgókönyvtárra, hiszen az új közösségi házat hamarosan átadják, melyben könyvtárszobát is kialakítottak.

Visszahozzák

Végre kicsit kiürül a busz, tudunk beszélgetni a fiatal könyvtárossal és egyben buszsofőrrel is. Prokop Tibor, akár legmodernebb könyvtárban számítógépen tartja nyilván az olvasókat és a kikölcsönzött könyveket.

– Azért minden faluban vannak olvasni szerető emberek – meséli. – Persze van, hogy senki nem jön kölcsönözni, de akadnak falvak, ahol mindig nagy az érdeklődés. Ilyen Felsőgagy, Alsógagy, Fulókércs és Fáj. A két utóbbi faluban az iskolába is megyek a busszal, a gyerekek pedig nagyom lelkesek. És általában vissza is hozza mindenki a könyveket. Egy-két ember van csak, aki erről elfeledkezik.

Továbbgördül a busz

Elfogynak a felsőgagyi kölcsönzők, a bibliobusz tovább gördül Alsógagyba. Itt igazi törzsolvasók várják a mozgókönyvtárat. Jóni István például, aki azt mondja, nem szereti a tévét, mert abban állandóan ostobaságokat beszélnek. Szerinte a könyv sokkal jobb barát. Munka után, ha elfárad, lepihen, elővesz egy könyvet, ami kikapcsolja. Egy baja van csak a mozgókönyvtárral, hogy a romantikus regényeket állandóan cserélgetik benne, de a felnőtteknek szóló szakirodalmat csak ritkán. Pedig őt az időjárásról szóló könyvek érdeklik igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában