Helyi közélet

2011.11.25. 11:43

Zöld Nyíl villamosprojekt: A Skoda a befutó

Miskolc - A Ganz Skoda szállíthatja a villamosokat Miskolcnak: így döntött csütörtökön a miskolci közgyűlés.

Miskolc - A Ganz Skoda szállíthatja a villamosokat Miskolcnak: így döntött csütörtökön a miskolci közgyűlés.

Csütörtökön rendkívüli ülésen hagyta jóvá a miskolci közgyűlés a Zöld Nyíl villamosprojekt keretén belül a villamosok beszerzésére kiírt immár negyedik közbeszerzési eljárás újabb eredményét. A döntés alapján a Ganz Skoda Közlekedési Zrt. járműgyártó cég szállíthatja a 31 darab új villamost Miskolcnak, valamint ők nyerték el az ehhez kapcsolódó szolgáltatások végzését (mint például karbantartásét) is.

Így Ganz Skoda villamosok futhatnak majd az újonnan felújított síneken, ha sikerül majd megkötni a céggel a szerződést. A vesztes cégek ugyanis fellebbezhetnek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

Negyedik a sorban

A mostani közbeszerzési eljárás egyébként már a negyedik a sorban, és azon belül is a mostani volt a második eredményhirdetés. Először (szeptemberben) az AnsaldoBreda nevű olasz járműgyártó céget hirdette ki nyertesnek a miskolci önkormányzat és az MVK Zrt., ám a döntés ellen fellebbezett három vesztes cég is, köztük a Ganz Skoda. A KDB végül csak a Ganz Skoda beadványának két pontját fogadta el, ez alapján megsemmisítette a miskolci ajánlatkérők döntését, a Skoda pedig hiánypótlást nyújthatott be.

Miután ez megtörtént, kezdődhetett az újabb bírálati szakasz, amelyre a tegnapi eredményhirdetés tett pontot. Négy villamosgyártó cég versengett immár, hogy legyárthassa a villamosokat Miskolcnak: az AnsaldoBreda, a CAF, a Ganz Skoda és a Solaris. Az utóbbi ajánlata eredménytelen maradt, így a másik három közül válaszották nyertesnek a magyar-cseh céget. Hogy pontosan miért, ezt a pénteki sajtótájékoztató után derülhet ki.

Elveszett munkahelyek

Egy már biztos, hogy a mostani második helyezettnek nyilvánított AnsaldoBreda jogorvoslati kérelemmel fordul a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Ezt Yosef Béla Dávid, az olasz cég magyarországi képviselője mondta csütörtökön az eredményhirdetést követően az Észak-Magyarországnak.

Szerinte több hibát is vétett az önkormányzat a bírálat során.

Yosef Béla Dávid hangsúlyozta, a döntéssel 100-150 új munkahelytől is elesik a város. A cég ugyanis szerződést kötött a Digéppel, miszerint a villamosok bizonyos alkatrészeit itt gyártanák, és a karbantartási munkákat is helyben végeznék.

ÉM-HM


Aggályát fejezte ki az MSZP

Tompa Sándor és Földesi Norbert önkormányzati képviselők (MSZP) csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a közgyűlés zárt ajtók mögött történt döntése után. Szerintük néhány részlet elfogadhatatlan a közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Szerintük már az előző eredményhirdetésnél is látszott, hogy eljárási hibák, technikai problémák jelentkeznek a bírálat során, ők úgy látják, hogy ez a mostani döntésnél is bekövetkezett. Aggályosnak tartják azt is, hogy a szakértők nem találták megfelelőnek a mostani döntést. A fellebbezésekkel csúszik a szerződéskötés, most leghamarabb 50 nap múlva köthető majd meg.


További hírek

A közbeszerzési eljárással kapcsolatosan – azaz az új bírálati szakasszal összefüggésben – november 23-án a CAF jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A jogorvoslati eljárás várhatóan a napokban indul meg.

A projekt befejezésének napja eredetileg 2011. december 31-e lett volna, a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt a projekt zárását 2014. december 31-éig engedélyezték.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában