Helyi közélet

2011.11.09. 09:07

Új fejezet kezdődik a borsodi bányászatban

Ózd, Farkaslyuk - Az Ózdi Szénbányák Zrt. megkapta az engedélyt a farkaslyuki Gyürky-táró újranyitásához.

Ózd, Farkaslyuk - Az Ózdi Szénbányák Zrt. megkapta az engedélyt a farkaslyuki Gyürky-táró újranyitásához.Új fejezet kezdődhet a farkaslyuki szénbányászat történetében. Valamennyi engedélyt megkapott az Ózdi Szénbányák Zrt., hogy a Gyürky-táróban megkezdhesse a kutató, és a feltáró munkát. A településen bő két évtizeddel ezelőtt zárt be a bánya, azóta a föld alatt semmilyen kitermelés nem történt.

Pedig évtizedeken keresztül a bányászat nyújtott megélhetést a farkalyuki és az ózdi bányászoknak, valamint a környező településeken élő többszáz személynek. Az elmúlt húsz évben viszont csak a bányásznapi ünnepségek emlékeztetettek a nehézipari fellegvárra. Most viszont változhat a helyzet. Két esztendő előkészítő munka után november végén ismét megnyílhat a Gyürky-táró ajtaja.

Komoly mérföldkő

- A meddő eltávolítása után szabaddá válik a táró, onnantól kezdve tudunk elindulni a munkával – vázolta a helyzetet Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Nyilván először a bányamentők végigjárják majd ezt a szakaszt és megállapítják, hogy milyen állapotban van, és milyen munkát kell elvégezni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni. A tervek szerint a 2012-es esztendőben feltárási és rekonstrukciós feladataink lesznek. Első lépcsőben rendkívül fontos az áramellátás és a levegőztetés megoldása, valamint a szállítás kiépítése. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a későbbiekben kutatás-termelésről lehessen beszélni.

Molnár György számításai szerint, ha minden optimálisan alakul, akkor 2013-ban indulhat meg a szénvagyon kitermelése az Ózd-Farkaslyuki Bányaüzemben. A vezérigazgató úgy véli: ez bányaszakasz rendkívül „emberigényes”, tehát a foglalkoztatás szempontjából komoly előrelépést jelenthet a beruházás az észak-borsodi régióban.

- Korábbi nyilatkozatomat most sem vonom vissza. Két, három év egész biztosan kell a termelés felfuttatására, de a volumentől függően teljes üzemmódban akár 1000-1200 ember foglalkoztatása is megvalósítható – tette hozzá Molnár György

November 25-én, délután 1 órától rendezik meg azt a kis ünnepséget, amely a farkaslyuki bányászat új időszámításának a kezdetét jelenti. Még ekkor megnyitják a Gyürky-táró ajtaját.

Hosszú folyamat volt

Molnár György figyelmét néhány évvel ezelőtt egy baratja hívta föl a farkaslyuki szénbányászatban rejlő lehetőségre. Akkor arról is beszámoltak a híradások, hogy több helyi lakos illegálisan folytat kitermelést a településen

- Ezután szakmai szempontok alapján is megvizsgáltuk a területet, és most is úgy gondoljuk: hatalmas potenciál rejlik az észak-borsodi régióban – tette hozzá a vezérigazgató. Magyarországon csak a Márkus-hegyi mélyművelési bánya működik, és ha figyelembe vesszük, hogy a farkaslyuki is több mint 20 éve bezárt, akkor érzékelhető, hogy nincs egyszerű dolgunk. Nagyon sok képzett és kiváló szakember van az országban, de mégis újra kellett tanulnunk járni, az elejéről kellett kezdeni mindent. Közel harminc éve hasonló jellegű engedélyt nem kért, és hasonló jellegű munkát ezáltal nem kezdett el senki. Hosszú út vezetett idáig, de a munka érdemi része csak ezután kezdődik.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában