Helyi közélet

2011.11.23. 17:03

Tárónyitás előtti izgalmak Farkaslyukon

Farkaslyuk - Pénteken új fejezet kezdődik a borsodi szénbányászat történetében.

Farkaslyuk - Pénteken új fejezet kezdődik a borsodi szénbányászat történetében. November 25-én, a kora délutáni órákban megnyílik a farkaslyuki Gyürky-táró ajtaja, ami jelképesen a helyi és a borsodi bányászat feltámasztását jelenti. Az elmúlt két évben az előkészítő munkát végezte el a befektető, aki a jövő esztendőt a feltárásra és a termelés előkészítésére fordítja. A beruházás jövőképet nyújthat a helyiek számára, hiszen az 1990-es bezárás óta komoly munkanélküliség uralkodott el ezen a részen. Sokan egyáltalán nem bíztak abban, hogy idáig el lehet jutni a bányanyitás kapcsán.

Megerősödött hittel

– Eleinte eretnek gondolatnak vélték, amikor különböző fórumokon megemlítettem a bányával kapcsolatos terveket – fogalmazott Gábor Dezső, Farkaslyuk polgármestere. – Természetesen én is óvatosan kezeltem az ügyet, de tavaly már annyira komolyra fordultak a dolgok, hogy nekem is megerősödött a hitem. Egy olyan korrekt vállalkozóval hozott minket össze a sors, aki nem hitegetett, hanem biztatott minket. Idejét és energiáját szentelte ennek az ügynek. Egy nagyon komoly, napi rendszerességgel végzett kutató és szervező munka eredménye lesz a pénteki nyitás.

Ez a bizonyos vállalkozó nem más, mint Molnár György. Az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója komoly fantáziát lát a farkaslyuki szénben. Azt is pontosan tudják, hogy mi található a föld alatt, a kérdés csupán az: a két évtizeddel ezelőtt bezárt tárna milyen állapotban van.

Kutató, feltáró munka

– Sok mindent mondtak az elmúlt időszakban erről – folytatta Gábor Dezső. – Állítólag menekülési szintű maradványokkal, régi gépekkel és tartozékokkal is lehet majd találkozni a táró falai mögött. Ez egy iszapbeömléses veszélyű bánya volt, ami azt jelenti, hogy a talajvíz álladóan nehezítette a működést. Vélelmezhetően a korábbi tárnák valamilyen szinten víz alatt vannak, ezért a kutató-feltáró munkát teljes egészében el kell végezni. Öt helyen ez 240 méteres keresztmetszeti fúrást jelent. Az előkészítő munkák jövőre a feltárásra fognak fókuszálni. Az elmúlt időszakban viszont láttunk annyi bizonylatot, amely azt mutatja, évtizedekre elegendő szénmennyiség van.

Gábor Dezső szerint a helyieknek bő két évtizede jövőkép nélkül teltek a mindennapok. Az újranyitás viszont új távlatokat nyit, amely a munkanélküliség enyhítését és az elvándorlás megszűnését is magával hozhatja.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában