Helyi közélet

2011.11.05. 11:27

Szálló por – Kazincbarcikán is meghaladta a riasztási fokozatot a szálló por koncentrációja

Kazincbarcika, 2011. november 5., szombat (MTI) – Az észak-borsodi Kazincbarcikán a szálló por levegőben mért koncentrációja – az észak-magyarországi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint – az elmúlt napokban jelentősen nőtt és meghaladta a riasztási fokozatot – közölte a helyi önkormányzat szóvivője szombaton az MTI-vel.

Kazincbarcika, 2011. november 5., szombat (MTI) – Az észak-borsodi Kazincbarcikán a szálló por levegőben mért koncentrációja – az észak-magyarországi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint – az elmúlt napokban jelentősen nőtt és meghaladta a riasztási fokozatot – közölte a helyi önkormányzat szóvivője szombaton az MTI-vel.Göndör Judit elmondta: az előrejelzések szerint a térségben az időjárás a jövő hét második feléig jelentősen nem változik, a szélmentes idő és a ködképződés miatt a város levegőjének a minőségében további romlás várható.

Az önkormányzat arra kérte a veszélyeztetett embereket – a légúti betegségben szenvedőket, az időseket és a gyermekeket -, hogy az elkövetkező napokban, amíg a határértéket meghaladó mértékű a légszennyezés, lehetőleg kerüljék a szabadban való tartózkodást. Azt kérték továbbá a lakosoktól, hogy lehetőleg ne fával vagy szénnel fűtsenek, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, valamint mellőzzék a személygépkocsik (főként a dízel üzeműek) használatát, utazzanak a közösségi közlekedési eszközökkel. Az avar és kerti hulladék égetése tilos.

Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el Várpalotán, szombaton pedig Miskolcon és Debrecenben is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában