Helyi közélet

2011.11.30. 13:33

Sátoraljaújhelyi vár: Leletek az Árpád-korból

Sátoraljaújhely - Most már biztos, hogy a Tatárjárást követő években épült a sátoraljaújhelyi vár.

Sátoraljaújhely - Most már biztos, hogy a Tatárjárást követő években épült a sátoraljaújhelyi vár.A 2011-es ásatási munkák lassan már befejeződnek a sátoraljaújhelyi vár területén. Az idei év legnagyobb újdonsága az volt, hogy most bár biztosra vehető, az Árpád-korban már állt a vár.

Legutolsó állapot

– A belső falak feltárásánál az egyik falmaradvány omlása miatt mélyebbre kellett mennünk az eddig feltárt járószintnél, és ekkor bukkantunk olyan leletekre, amelyek az Árpád-korból származnak, tehát biztos, hogy a Tatárjárást követően épült a vár – mondja Ringer István régész, az ásatás vezetője. – Azt már korábban elhatároztuk, hogy az először feltárt járószint alá nem fogunk menni, azaz azt az állapotot kívánjuk majd megmutatni, amilyenben a legutolsó állapotában volt a vár. Egy-két helyen feltáró árkokat talán fogunk majd nyitni és esetleg szondázni is fogjuk a területet, de a vár legelső állapotáig nem bontjuk tovább a már megismert területeket.

Módosuló alaprajz

A vár eddig megismert alaprajzát is módosították az idei munkák során.

– Soós Elemér 1904-ben készített egy rekonstrukciós vázlatot, amely a Zemplén Vármegye Monográfiájában jelent meg. A szakma egy része ezeket fantáziaszüleménynek tartotta. A jelenlegi feltárások viszont arra utalnak, Soós Elemérnek nagyon sok dologban igaza volt. Egy hármas osztatú épületsort írt le kelet-nyugat irányban az Öreg torony közelében, amelynek harmadik elemét most nyáron találtuk meg pont ott, ahol Soós Elemér lerajzolta, és az általa leírt külső várfal több maradványát is megtaláltuk – mondja Ringer István.

Állagmegóvás

A Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Várának régésze elmondta, jelenleg állagmegóvási munkákat végeznek, szintbe hozzák a falmaradványokat, hogy a téli csapadék ne tudjon kárt tenni a falakban. Folyik a leletmentés is, folyamatosan dokumentálják az előkerült pénzérméket, kerámiadarabokat, vasszerszámokat.

– Minél többet haladunk az ásatással, az derül ki, mennyire keveset tudunk a vár történetéről – mondja a régész. – Most azonban már vannak kérdéseink, amelyekre remélhetőleg hamarosan választ is kapunk, ha meglesz a munkához elengedhetetlenül szükséges anyagi fedezet.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában