Helyi közélet

2011.11.12. 14:54

Radioaktív részecskék a levegőben

Miskolc, Budapest -  Alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek pénteken Csehországban és Európa több pontján, közöttük Miskolcon is, adta hírül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hozzátéve: a jód-131 részecskék (minimális mennyiségük miatt) nem jelentenek veszélyt az emberek egészségére.

Miskolc, Budapest -  Alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek pénteken Csehországban és Európa több pontján, közöttük Miskolcon is, adta hírül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hozzátéve: a jód-131 részecskék (minimális mennyiségük miatt) nem jelentenek veszélyt az emberek egészségére. A szakemberek szerint nem kell tartanunk a mostani radioaktív sugárzástól. Az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül csak két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését. Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben

Minimális szint

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója, dr. Sáfrány Géza portálunknak elmondta: az ez év márciusban történt japán atomkatasztrófa után Magyarország egész területén kimutatták a radioaktív szint minimális emelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta maradnak az akkori sugárzási értékeknek, a főigazgató úgy fogalmazott, alig mérhető.

A sugárzás okaira a főigazgató nem tudott magyarázatot adni. Feltevése szerint valamelyik környező országban a gyógyászatban használt jód-131 kerülhetett a levegőbe. A pajzsmirigydaganatok kezelésére például rutinszerűen használnak radiojódot. Ahol ilyen készítményt gyártanak – például Budapesten is több helyen –, annak környezetében olykor kimutatható a radioaktív jód megemelkedése, de az egészségre ez sem jelent veszélyt, hangsúlyozta a főigazgató.

 -ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában