Helyi közélet

2011.11.29. 18:35

BOKIK: Kitekintés, helyzetértékelés, ünnep

Miskolc - Koszorúzások után, 39. küldöttgyűlését tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Miskolc - Koszorúzások után, 39. küldöttgyűlését tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.„Egyfelől ünnepi az esemény, mert a kötelező kamarai regisztrációval törvényi erősítést kapott tevékenységéhez a BOKIK, másfelől azonban kevéssé az, mert nehéz gazdasági környezetben, folyton változó feltételek között kell működnie”, nyitotta meg Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a BOKIK - kamara napjára, azaz november 29-ére időzített - 39. küldöttgyűlését.

Pfliegler Péter alpolgármester köszöntőjében a kamara és a város kapcsolatának fontosságát ecsetelte. Az együttműködésnek három terepét is megnevezte: a BOKIK része a tanácsadó testületnek, kölcsönösen számíthatnak egymásra a nemzetközi befektetőkkel való tárgyalásokban, valamint a főutca programban, amelynek részeredményei már érzékelhetők.

Jó szomszédságban

Egy jó szomszéd, jó gyakorlat cím alatt az osztrák nagykövet, dr. Michael Zimmermann, valamint dr. Erika Teoman-Brenner, az osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa tartottak előadást. A nagykövet számos példát hozott fel a két ország példás partneri együttműködésére. A kereskedelmi tanácsos asszony elsősorban az ausztriai kamarai gyakorlatot ismertette. Mint mondta, érdeklődéssel figyelik a magyar kötelező kamarai tagság felé tartó irányt, amely az övékével együtt - őszintén szólva - ellentétes irányt képvisel, mint az európai tendencia. Mint mondta, a kötelező kamarai tagságnak „ára van”, ami megmutatkozik, amikor egymástól távol álló érdekeket kell egyeztetni.

„Csendes ülés”

A küldöttgyűlés további részében a küldöttek - részekre bontva - egyhangúlag elfogadták a BOKIK tevékenységéről szóló beszámolót. Egyedül a kötelező kamarai regisztrációval kapcsolatban volt egyetlen hozzászólás (Utóbb Bihall Tamás meg is jegyezte: „Ez csendes ülés volt”. A jelentkező annak a véleményének adott hangot, hogy a kötelező regisztrációval „nem sokra megyünk”. Az elnök reagálásában kifejtette: a kötelező regisztráció valóban nem azonos a kötelező tagsággal, de fontos lépés, „rajtunk is múlik, hogy miként élünk e lehetőséggel”. A kötelező regisztráció fejében a vállalkozásonkénti 5 ezer forintos évi hozzájárulásból a kamara olyan naprakész adatbázist hoz létre, amelynek folyamatos fejlesztésével igyekszik az üzleti forgalom biztonságát javítani, a körbetartozásokat mérsékelni, valamint hasznos információkat nyújtani a vállalkozások és a kormányzat számára. Arra pedig Bihall Tamás zárszavában is kitért: a kamarának komoly szerepe van a szakképzés terén, piacképes gyakorlati tudást csakis élő gazdasági környezetben lehet elsajátítani, ezért fontos, hogy 2012-ben minél több céget sikerüljön bevonni a gyakorlati képzésbe.

Az esemény kamarai kitüntetések átadásával zárult.

ÉM-SzK


Megemlékezések és kitüntetettek

A BOKIK XXXIX. Küldöttgyűlése előtt a kamara vezetői koszorút helyeztek el Lapis Imre sírjánál (a Szentpéteri kapui temetőben), majd dr. Szentpáli István sírjánál (a Deszka temetőben), továbbá a BOKIK-székház emléktáblájánál (Szentpáli u. 1.).Kamarai kitüntettek:

A BOKIK kiemelkedő gazdálkodó szervezet díjat kapta:

Inno-Comp Ipari és kereskedelmi Kft.

Xero Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Glas Center Üvegező és Szolgáltató kft.

Borsodvíz Önkormányzati Közüzemi Szolgáltató Zrt.  

A gazdaság szolgálatáért díjat kapta:

Simkó József

Magas István

Pálné Soltész Veronika

Kasztner Sándor

Kis Péter

A tanulóképzés kiemelkedő gazdálkodó szervezete díjat kapta:

Kischem Vegyipari Berendezéseket Gyártó Kft.

Elnöki dicséretben részesült BOKIK-munkatársak:

Farkas Evelin, Fényes Sándorné, Firtkó Jánosné, Kecskeméti Judit, Németh Zsolt


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában