Helyi közélet

2011.11.06. 13:20

Földtudományos forgatagba csöppenhettek az egyetemen

Miskolc - Jégkorszaki víz, földgömb lufiból, savak, lúgok, szigetelő ásványok - mindez az egyetem Földtudományos Forgatagán.

Miskolc - Jégkorszaki víz, földgömb lufiból, savak, lúgok, szigetelő ásványok - mindez az egyetem Földtudományos Forgatagán.Sok-sok érdekes kísérlet várta azokat, akik kilátogattak vasárnap a Miskolci Egyetemre, ahol a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megredezték a Földtudományos Forgatagot. A kicsik földgömböt rajzolhattak lufira, így ismerkedhettek Földünk kontinenseivel, elelyezkedésével. A 7 éves Szilágyi Istvánnak is ez volt az egyik legizgalmasabb program. Ő anyukájával érkezett a rendezvényre és elsőként a földgömbkészítést próbálták ki. István ügyesen rajzolta meg a kontinenseket, nemcsoda, hiszen azt is elmondta, kedvenc tantárgya a technika. Azt, hogy mi szeretne lenni még nem tudja, de a köveket, ásványokat gyűjti, ezért is látogattak ki az egyetemre tegnap.

A vendégek interaktív programok segítségével ismerkedhettek a földtan különböző területeivel. Az egyik asztalnál kipróbálhatták, hogy az agyagásványok mennyire jó szigetelők és mennyire jól megkötik a szennyeződést. A kémcsőbe homok, arra bentonix került, majd szennyezőanyag, és kicsiben láthattuk azt, ami a hulladkudvarokon nagyban működik, azaz, nem kerül a szennyeződés a földbe.

De arról is megbizonyosodattunk, hogy a sokak által kedvelt üditőital csaknem annyira savas, mint a 20 százalékos ecet. És igazi különlegességet is kóstolhattunk, jégkorszaki vizet. Ami persze nem is annyira különleges - legalábbis a szakemberek szerint -, mert a legtöbb bevásárlóközpont polcán megtalálható, csak nem tudunk róla. A "jégkorszaki" jelző pedig csak azt jelzi, milyen mélyről kerül felszínre az ásványvíz. Előnye pedig: kevesebb a deutérium tartalma.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában