Helyi közélet

2011.11.22. 19:30

Fegyver vagy nem fegyver, az itt a kérdés Abaújban

Miskolc - A tanúk szerint is ápolni akarták a régi magyar hagyományokat a fegyverügyben megvádolt terheltek.

Miskolc - A tanúk szerint is ápolni akarták a régi magyar hagyományokat a fegyverügyben megvádolt terheltek.Folytatódott kedden az „abaúji fegyvertanya-ügy” tárgyalása a megyei bíróságon. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) indított eljárást egy Boldva melletti tanyán élő férfi és felesége ellen, mert a tanyán több házkutatás során hatástalanított fegyvereket találtak, melyek a terheltek rendelkezésére álló igazolások szerint színházi kellékfegyverek ugyan, ám az NNI által kirendelt fegyverszakértő szerint szabálytalanul hatástalanított lőfegyverek voltak. Ezeket – a vádlottak védekezése szerint – az egyesületük hagyományőrző bemutatóihoz szerettek volna felhasználni.

Az ügyben végül a fűügyészség négy ember ellen emelt vádat lőszerrel, lőfegyverrel visszaélés miatt. A tegnapi tárgyalási napon olyan tanúkat hallgatott meg a bíróság, akik korábbról ismerték a vádlottakat, és be tudtak számolni a tanyán folyó mindennapi életről, az egyesület terveiről. Valamennyien azt mondták: a tanyán ősi magyar állatfajtákat tartottak, ezeket és a hagyományos paraszti életformát szerették volna bemutatni iskolás csoportoknak, érdeklődő családoknak. A vádlottak korábban arról is beszámoltak, hogy a lefoglalt színházi karabélyokkal a padlássöprés időszakát akarták bemutatni, de ilyenben a keddre idézett tanúk nem vettek részt, többségük azért csatlakozott az egyesülethez, mert üzleti lehetőséget láttak benne – ki az egyesület révén elnyerhető pályázati pénzekben, ki a tanyasi turizmusban, vendéglátásban. A tárgyalás délután más tanúk meghallgatásával folytatódott.

A per csütörtökön folytatódik, ahol várhatóan „összecsapnak” a fegyverszakértők, akik korábban egymásnak homlokegyenest ellentmondó megállapításokat tettek a tanyán lefoglalt eszközökről.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában