Helyi közélet

2011.11.05. 12:39

„Malacröptetés” Szikszón

Szikszó - A mélyszegénységben élők problémáinak kezeléséről megoldásáról tartottak konferenciát.

Szikszó - A mélyszegénységben élők problémáinak kezeléséről megoldásáról tartottak konferenciát.Nemzetközi és hazai előadók osztották meg tapasztalataikat a mélyszegénységben élők problémáinak kezeléséről a pénteken Szikszón megrendezett nemzetközi konferencián.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt, milyen kitörési lehetőséget jelenthet a szikszói lakosság számára a városban egyre jobban benépesedő ipari park, ami folyamatosan egyre több ember számára biztosíthat elhelyezkedési lehetőséget.

Jean-Pierre Pellegrin, a LEADER-program egyik életre hívója saját tapasztaltait osztotta meg a megjelentekkel. Arról beszélt, hogy hazájában a fejlesztési programok során milyen nehézségeket tapasztalt, és hogy hasonló a helyzet Európa más, mélyszegénységben élő rétegeinél is. Egyik legfontosabb problémaként a menedzserkapacitás hiányát jelölte meg – mint kifejtette, ezekben a térségekben komoly gondot jelent, hogy nincs vagy nagyon kevés az olyan ember, szervezet, aki, illetve amely megfelelő projekteket megfelelő minőségben le tudna vezényelni. Második buktatónak a partnerség hiányát említette: ha akadnak tenni akarók, azok általában egyedül, a saját programjaik sikerével foglalkozva dolgoznak, és nem állnak kapcsolatban más, hasonló területen tevékenykedőkkel.

Márczis Márta, az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület által életre hívott „Szárnyakat adni a malacnak” című projektről beszélt. A LEADER-szemlélet szerint a döntéshozatal szintjét a lehető legközelebb kell vinni a felhasználás szintjéhez, vagyis azt kell elérni, hogy helyben dönthessék el, mire van szükségük, és ne valahol a fejük fölött hozzanak határozatot a sorsukról. Márczis Márta az „animáció” fontosságáról beszélt, hangsúlyozva: az animátorok szerepe a szétesőben lévő közösségek számára segítséget nyújtani abban, hogy megtalálják a közös céljukat, amiért közösen tesznek majd. Wágner-Lakatos Tamás és Borbáth Erika a „Szalonna Modellt” ismertette, azt a munkát, amit a helyiekkel közösen végeznek a felzárkóztatás, elfogadtatás terén.

Siroki László és Dernei Balázs pedig az önsegítésben, önszerveződésben és hálózatépítésben megtestesülő „segíts magason, Isten is megsegít”-elv gyakorlati alkalmazhatóságáról tartott előadást, amivel jobb életminőséget remélhetnek a jelenleg perspektívák nélkül élők is.

- ÉM-SZP - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában