Helyi közélet

2011.11.08. 13:05

Dizájnerdrogok: Nem tudjuk, mivel állunk szemben

Debrecen - A rendkívül változatos összetételű dizájnerdrogokat a szakemberek sem ismerik.

Debrecen - A rendkívül változatos összetételű dizájnerdrogokat a szakemberek sem ismerik.

– A legnagyobb baj a dizájnerdrogokkal, hogy nem tudjuk, miből vannak. Nem igazán ismert a hatásmechanizmusuk, és az sem, hogy mennyire károsak vagy veszélyesek – mondta Dávid Ferenc, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulencia Alapítvány munkatársa.

– A „dizájner” tervezést, tervezettséget jelent e szerek esetében: olyan anyagokból állítják elő őket, melyek használata, forgalmazása nem tilos, de a „hagyományos” kábítószerekhez hasonló hatást lehet velük elérni. Sajnos, a „dizájner” megnevezés azt sugallhatja, hogy ez valami „menő” dolog és nem káros.

Álca

A dizájnerdrogokat álcázzák: növényvédőszerként, fürdősóként, illatpárnaként árusítják az erre a célra létrehozott honlapokon, vagy üzletekben (Amsterdam Shopok). Az ötlet nem új, a heroin is így kezdte, legális ópiáttartalmú anyagként állították elő – mutatott rá Dávid Ferenc. A jelen probléma többek között a forgalmazás mértékével van: az internet révén a dizájnerdorgokat árusító oldalakról rendkívül egyszerű információt kapni és hozzájuk jutni.

Elterjedésük egyrészt annak is köszönhető, hogy az extasy nevű, népszerű drog (illetve annak egyik prekurzora) a rendőrségi felderítések miatt szinte eltűnt a piacról. Megmaradt viszont a kereslet. A terjesztők a hatásában hasonló mefedronnal helyettesítették, ami hamar közkedveltté vált. Sajnos, szinte generálta a fogyasztást a médiahiszti: a sajtóban, tévében sokat foglalkoztak felelőtlen formában a mefedronnal. S mivel viszonylag olcsó és legálisan beszerezhető, a használói úgy gondolták, akkor nem is olyan ártalmas – magyarázza a szakember.

Fehér por

– Azonban a mefedront is sorra tiltották be az európai országokban. Nálunk szinte utoljára, itt egy évig hagyták „tombolni” – jegyzi meg Dávid Ferenc.

– Hazánkban bő egy éve, illetve néhány hónappal azután, hogy 2011. január 1-jétől tiltólistán van a mefedron, más dizájnerdrogok kezdtek felbukkanni. A gyártók ugyanis újabb, nem tiltott anyagokat dobtak piacra. Többek között ilyen az MDVP, ami az amfetaminokhoz hasonló, veszélye, hogy igen potens, tehát kevés is elég belőle, könnyű túladagolni. A legnagyobb kihívás a dizájnerdrogokkal kapcsolatban az, hogy nem tudjuk, miből vannak; valaki postán kap valami fehér port, ez a drog. Míg néhány éve 1-2 fajta volt belőlük, ma 30-40, ráadásul különböző fantázianeveken forgalmazzák ezeket.

– Az igazi gond az, hogy a tudatmódosító és egyéb káros szerekről nem őszintén beszélünk. Tiltunk és veszélyesnek nevezünk bizonyos drogokat, de álszent módon szabad a pálinka fogyasztását fokozni, cigarettát, kávét forgalmazni. Az egyén valahogy kívülre kerül: megmondják neki, hogy ami tilos, az veszélyes, ami nem tilos, az nem annyira; a dizájnerdrogokról is azt hiheti, mivel legális anyagokból vannak, nem nagyon kártékonyak. Lényeges lenne, hogy az emberek tudatosan mondhassanak nemet vagy igent a drogokra és más szerekre is, azonban erre nincsen lehetőségük és így nincsenek is felkészülve erre a döntésre – véli Dávid Ferenc.

Hiába a tiltás

– Nem tudjuk, mi jött be a „kapun”, versenyt kellene futnunk a használóval és a terjesztővel, hogy információt adhassunk – világít rá a segítő szakemberek oldaláról is a dizájnerdrogok problémájára.

– A klasszikus drogokról vannak tapasztalatok, terápiák, de ezeket most mind sutba dobhatjuk. A kihívással egyelőre nem tudunk mit kezdeni. Nyugat-Európában, ahol a fogyasztókkal foglalkozó intézményrendszer sokkal fejlettebb, valamivel jobb a helyzet. Az azonban megmutatkozott, hogy a zsigeri tiltás eredménytelen: a dizájnerdrog egyszerűen egy piaci rést töm be. Persze, nem engedélyezni kell. A megoldáshoz a kormányzat, a civil szervezetek, az egészségügyi ellátórendszer együttműködésére van szükség.

Dávid Ferenc úgy véli, árnyaltabban kellene végre beszélnünk mindenféle tudatmódosító szer problémájáról. Ezekkel tömegek élnek, valakinek mindig üzlet, valaki mindig hasznot húz belőlük. Azt kell elérni, hogy az emberek sokkal tudatosabban dönthessenek, mit vesznek meg és mit nem.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában