Helyi közélet

2011.11.14. 08:24

Tengerentúli magyarok a magyarságról

Kazincbarcika - A kazincbarcikai Diák TV az Egyesült Államokban és Kanadában forgat.

Kazincbarcika - A kazincbarcikai Diák TV az Egyesült Államokban és Kanadában forgat.

Az elcsatolt országrészeken élő magyarokról már sok film készült, ami megpróbálja bemutatni, miként őrizték meg és hogyan élik meg magyarságukat, de azokról, akik „önszántukból” hagyták el Magyarországot, már kevesebb. Az Ausztráliában, Amerikában, Kanadában élő magyarokra még mindig hajlamosak vagyunk „disszidensként” gondolni, akik pusztán a könnyebb élet reményében költöztek az ígéret földjére. Ezt a sztereotípiát igyekszik megszüntetni a kazincbarcikai Diák TV, bemutatva, hogy a népek olvasztótégelyében, ahol az újonnan jöttek amerikaiabbaknak akarnak látszani az amerikaiaknál, hogyan tudtak beilleszkedni, identitásukat megőrizni a magyarok.

Hasulyó János, a Diák TV vezetője a tervek szerint január elején utazik az Egyesült Államokba, és ott tartózkodása két hete alatt New Yorkban, Los Angelesben és Miamiban megpróbálja megszólaltatni azokat az „amerikás” magyarokat, akik több hullámban érkeztek az országba. A Magyarnak lenni... 2012 című filmben olyan kérdésekre is választ keresnek az alkotók, hogy mit jelent egy odakinn élőnek, hogy nemzeti kormánya van ma Magyarországnak, és hogy mennyire követik nyomon a honi belpolitikai eseményeket, hogyan ápolják hagyományainkat, és miként emlékeznek meg nemzeti ünnepeinkről. Hasulyót már várják a Hollywoodi Magyar Református Egyháznál, ahol a nyugati part legnagyobb aktív magyar diaszpórája él, és Miamiban az a szuhogyi származású magyar lelkész is, aki 56-ban hagyta el az országot.

Fesztiválra készülnek

A film – melyet jövő évben több fesztiválra is nevezni szándékoznak – hangulati változásait az elképzelések szerint vizuálisan is érzékeltetni fogják – fekete-fehérben a negatív, színesben a pozitív életérzéseket. A film olyan – főleg Kazincbarcikáról és környékéről – „disszidált” magyarokat mutat majd be, akiknek a véleményére itthon is érdemes lehet odafigyelni, mert lehet, hogy őt tudják a titkot, a több ezer mérföldes távolság dacára látják azt az utat, amit valemennyiünknek, az országnak be kell futnia, hogy Magyarország a választási ígérgetések földjéből az ígéret földjévé legyen.

Hasulyó János korábban már biztosnak tetsző egzisztenciát épített ki Kanadában és az Egyesült Államokban – Vancuverben, Miamiban dolgozott, de hazajött, mert úgy érezte, itthon is van dolga. Most mégis visszatér Észak-Amerikába, hogy nézőinek is bemutassa azokat az embereket, akikkel közösek a gyökereink.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában