Helyi közélet

2011.10.13. 10:34

Új ellenség támad: az ágyi poloska

Miskolc - Már nem csak csótányokkal, de poloskákkal is hadba kell szállniuk a társasházak lakóinak.

Miskolc - Már nem csak csótányokkal, de poloskákkal is hadba kell szállniuk a társasházak lakóinak.

Poloskainvázió keseríti a miskolci társasházak lakóinak életét. Egyes lépcsőházakban nagy a baj, az élősködőt ugyanis nehéz kiirtani, és a rovarok a szigeteletlen csövek mentén átmászhatnak egyik lakásból a másikba. Az ágyi poloskák tavaly jelentek meg először az Avason, valamint Diósgyőrben az Árpád és a Kuruc utcai társasházakban, tudtunk meg bővebbet Kiss János bogármérnöktől. A problémát érzékeltetve elmondta, 1986-tól nagyon sokáig egyetlen poloskairtást sem kellett végeznie, tavaly már találkozott a problémával néhány lakásban, de mára olyan méreteket öltött az invázió, hogy hetente akár 6-szor is hadba kell szállnia a poloskákkal. Ez pedig nem könnyű feladat: egy lakás irtása legalább egy órát vesz igénybe, és nagyon precízen kell dolgozni, hogy hatásos legyen a munka.

Nem olcsó

A bogármérnököt csótányirtásra is sokkal gyakrabban hívják, mint az elmúlt években. A poloskák és a csótányok elszaporodásának okát pedig abban látja, hogy a társasházakba sok hátrányos helyzetből érkező ember költözött be, többségük az úgynevezett „fészekrakós” családok. Ők nem megfelelő higiénés körülmények között élnek, ez az oka a rovarok elszaporodásának. Ezt bizonyítja, hogy a hajléktalanszállón is szükség van a rendszeres poloskairtásra. A bajt még az is tetézi, hogy az irtás nem olcsó (egy kétszobás lakásé körülbelül 20 ezer forint), így sokan meg sem engedhetik maguknak. A köztudatban úgy él, hogy a poloska nem mászik át egyik lakásból a másikba, de ez nem így van, tette hozzá a bogármérnök. Ahol nem megfelelő a szigetelés, ott az élősködők megtalálják a módját, hogy átjussanak egyik szintről a másikra. Így azok is szenvednek tőlük, akik egyébkén tisztán tartják lakásukat.

ÉM-HE


Kötelesség irtani

A poloska- vagy csótányirtásról a lakások tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni, kaptunk tájékoztatást a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől (korábban ÁNTSZ). Ha ez nem történik meg, és panasz érkezik, a Kistérségi Népegészségügyi Intézet határozattal elrendelheti a rovarirtást. 2010-ben 25 alkalommal kellett ilyen határozatot hozni (két esetben poloskák miatt), az idén kettőt.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában