Helyi közélet

2011.10.17. 13:41

Számvetés az ÉRV-nél

Kazincbarcika - Az átvilágítást racionalizálás követte, mára negyedmilliárdos megtakarításról beszélnek.

Kazincbarcika - Az átvilágítást racionalizálás követte, mára negyedmilliárdos megtakarításról beszélnek.Éppen egy évvel ezelőtt vette át az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) irányítását Ritter Géza – ebből az apropóból sajtótájékoztatón összegezte az elmúlt egy esztendő tapasztalatait, eredményeit. Mint a vezérigazgató kifejtette, a vezetőváltást egy hosszadalmas átvilágítás követte, ennek eredményit februárban hozták nyilvánosságra, a jogászok pedig megtették a szükségesnek ítélt lépéseket.

Márciusban már az új cégvezetés is úgy látta, végig lehet vinni az évet, ami a vártnál is jobban alakult, a gazdálkodás felülvizsgálatával, külső szerződések ésszerűsítésével csaknem negyedmilliárd forintot takarítottak meg. A vezérigazgató példaként említette a járműparkot, amit - az ezzel összefüggő előnytelen szerződések újratárgyalása után – átalakították. A cég 2007 és 2010 között nyolc személyautó bérletére összesen több mint 53 millió forintot fordított. Ezek közül hetet meg is vettek, így összesen több mint 80 millió forintot költöttek csak a kocsikra. Az új cégvezetés a kérdéses járműveket lecserélte munkavégzésre alkalmasabbakra, ezzel 20-22 millió forintot azonnal megtakarított. Ilyen és hasonló döntések nyomán spórolta meg a cég az említett negyedmilliárd forintot.

Új szemléletmód

Az új cégvezetés visszavette az eddig vállalkozókkal végeztetett vízóra-leolvasást, ami újabb megtakarításokat eredményezett. Áttekintette a beszállítói rendszert, amit a verseny teljes hiánya jellemzett. Volt olyan cég, amely az óraleolvasásoktól, a földmunkákon át, a gépkocsibérletig minden pályázatot megnyert a vízműnél. Ennek a gyakorlatnak vetett véget az ÉRV Zrt. új vezetése egy újfajta gazdálkodási szemléletmód bevezetésével. „Az elmúlt egy évben kidolgoztuk költségtakarékossági tervünket, amelynek köszönhetően csak az anyagköltségen több mint 140 millió, a külsős szolgáltatások lemondásával pedig közel 70 millió forintot spóroltunk meg” – mondta Ritter Géza, hozzátéve: a bérköltségen is sikerült megtakarításokat elérniük, ráadásul úgy, hogy nem elbocsátottak embereket, hanem bővítették az alkalmazotti létszámot. Összesen heten távoztak a cégtől, a többiekkel viszont sikerült egy jó munkakapcsolatot kiépítenie az új vezetésnek

A hatósági ár segíthet

Nagy hangsúlyt fektetnek a kintlévőségek kezelésére is – ezekre az a jellemző, hogy tavaly óta nem jelentősen, de növekedtek; míg korábban a lakosság, addigra most már az önkormányzatok fizetnek nehezebben. Ezt a problémát a vezérigazgató szerint meg fogja oldani, ha a kormány hatósági árassá teszi a vízszolgáltatást, a kintlévőségek jelentős csökkenését várják ettől.

Ritter Géza kiemelte még, hogy a fajlagos költségek csökkentése szempontjából a vízszolgáltatóknak az a kedvezőbb, ha minél nagyobb területen szolgáltatnak – éppen ezért újabb harminc településsel bővült az ÉRV szolgáltatási területe, de számos kisebb-nagyobb társasággal is tárgyalásban vannak. A bővítés a jelenlegi szolgáltatási terület közelében elhelyezkedő települések bevonásával képzelhető el.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában