Helyi közélet

2011.10.04. 17:15

Sissy-szobor: asztal alól a Fellegvárba

Miskolc - Váratlanul előkerült az eredeti kolozsvári Sissy-szobor. Mi lesz a miskolci minta sorsa?

Miskolc - Váratlanul előkerült az eredeti kolozsvári Sissy-szobor. Mi lesz a miskolci minta sorsa?„Kolozsváron régi álom, hogy újra legyen Erzsébet királyné szobor” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Gergely Balázs, az erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze augusztus végén. Most úgy tűnik, duplán is valóra válhat az álom, hiszen az elveszettnek, ellopottnak vélt eredeti Sissy-szobor előkerült. Közben viszont elkészült a miskolci mű másolata is, csak arra vár, hogy egy kolozsvári szobrász bronzba öntse.

Mint arról korábban beszámoltunk: Gergely Balázs a miskolci önkormányzat segítségét kérte, hogy a Herman Ottó Múzeumban található szoborról másolatot készíthessenek, és ez alapján készüljön el a kolozsvári mű. A Stróbl Alajos által alkotott Sissy királyné mellszobrot annak idején ugyanis Kolozsváron, Eperjesen, Budapesten és Miskolcon állították ki, de mára – eddig mindenki így tudta – csak a miskolci maradt meg. Ez jelenleg a múzeum kávézójában látható. Ezért is kérték, hogy ennek mintájára készülhessen el a kolozsvári „álom”.

M.A. 1796

A legendás hírű osztrák császárnő és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkantam rá a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban – sorolta lapunknak Gergely Balázs. Székely Sebestyén György műkritikus, aki éveken keresztül a Szépművészeti Múzeum munkatársa volt hívta fel a régész figyelmét arra, hogy tudomása szerint Sissy mellszobra a múzeum gyűjteményébe került, és jelenleg is ott van. Ennek nyomán felvették a kapcsolatot a múzeummal, ahol a leltárkönyvből kiderítették, hogy az alkotás 1955. április 8-án a múzeum raktárába került. Ugyanakkor a nyilvántartásban rövid leírás található arról, hogy golyónyomok láthatók rajta. Ezekről Gergely Balázs személyesen is meggyőződhetett, mint elmondta: „Saját szemünkkel láthattuk a legendás hírű királyné nehezen megközelíthető, de azért látható és megérinthető, csodálatosan szép mellszobrát. Az M. A. 1796 leltári számmal ellátott műalkotás a múzeum raktárában, egy asztal alatt található, több más szobor és festmény mögött, s minden kétséget kizáróan Stróbl Alajos munkájáról van szó.” Hozzátette: a múzeum igazgató ígéretet tett arra, hogy még a közeljövőben kiszabadítják a királyné szobrát, felmérik annak állapotát, és láthatóvá teszik azt.

Időközben megérkezett Kolozsvárra a miskolci szoborról levett minta, ennek mi lesz a sorsa? „Sissy kolozsvári szobrának váratlan előkerülése nem változtat eredeti elképzelésükön, a Miskolcról hozott másolat alapján mindenképpen megöntetjük a mellszobrot, és azt elhelyezzük a Makovecz-templom udvarában” – válaszolta. Véleménye szerint az eredeti műalkotás további sorsáról szakembereknek kellene dönteniük,de szerinte Erzsébet királyné szobrának mindenképpen vissza kell kerülnie eredeti helyére, a Fellegvár hegyoldalába.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában