Helyi közélet

2011.10.17. 10:52

Ribizlit és köszmétét termelhetnek

Ózd - Szociális földprogram indul Ózdon, egy négyhektáros területen.

Ózd - Szociális földprogram indul Ózdon, egy négyhektáros területen.Tizenöten vehetnek részt a projektben, amely rövidesen elindul. A gyakorlati megvalósítás jövő tavasszal kezdődik, a részt vevők ribizlit és köszmétét fognak termelni. Hosszú távú foglalkoztatásban gondolkodik az ózdi önkormányzat, a mostani egy kísérleti szakasz lesz.

- Négy millió forintra pályáztunk, ebből hármat kaptunk meg – árulta el a részleteket dr. Bélteczki János, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. – A város biztosítja a területet, amelyet körülkerítenek és védeni fognak. Ezen a részen bogyós és dísznövénytermelést végezhetnek a kiválasztottak. Egy elfogadott önkormányzati rendelet alapján azok vehetnek részt a programban, akiknek a lakóhelye belátható, két kilométeres távolságra, meghatározott területen található. Erre azért van szükség, mert feltételezzük, hogy a megtanultakat otthon is alkalmazni fogják. Szintén kitétel, hogy egy 800 négyzetméteres, saját és művelt kerttel rendelkezzenek a jelentkezők.

Magot és szerszámot adnak

A szakmai ismeretek elsajátítása mellett a szaporító anyagot, a műtrágyát és a szerszámokat is biztosítja majd az önkormányzat – tette hozzá dr. Bélteczki János. – A négy hektár felét közösen fogják művelni az érintettek, a terület másik felén pedig apró parcellára bontva saját maguknak termelhetnek. A közös rész hasznát a város intézményeiben fogják felhasználni. Ez egy hosszú távú, nyolc órás foglalkoztatás, a részt vevők pedig minimál béres juttatásban is részesülnek. Télen a szakmai képzést tartják meg, kora tavasszal pedig a gyakorlati megvalósítás is megkezdődik.

– ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában