Helyi közélet

2011.10.05. 10:19

Jegyzet: Hol a határ?

<em>Az országhatárvonal sűrű növényzettől benőtt részein kialakított 1-3 méter széles sávot, az úgynevezett határnyiladékot a Startmunka mintaprogram 492 közfoglalkoztatottja tisztítja meg</em>. <strong>Peitl Róbert jegyzete.</strong>

Az országhatárvonal sűrű növényzettől benőtt részein kialakított 1-3 méter széles sávot, az úgynevezett határnyiladékot a Startmunka mintaprogram 492 közfoglalkoztatottja tisztítja meg. Peitl Róbert jegyzete.A megváltás ígéretével teremtett közmunkaprogramok tesztidőszakát éljük, megnézik, hogy működik-e a modell. Most épp a határon kísérleteznek. Maga a miniszterelnök mondta, ha sikeres lesz, akkor jövőre tömegessé válhat a rendszer. A program kiagyalói remélhetőleg, tudják, hol a határ. Mi az az összeg, amit a feszes költségvetésből erre a célra lehet fordítani, illetve mekkora az a bér, amiért beállnak a sorba az eddig segélyből élők. Hiszen a jól megmunkált szlogen szerint a segélyalapú társadalmat a munkaalapú kell, hogy felváltsa.

Kérdés még, hogy az emberhez méltó megélhetést nyújtó munkára vágyókat mennyire motiválja a garantált közfoglalkoztatási hetibér, ami a teljes munkaidő teljesítése esetén bruttó 13.120 forint. Nélkülük pedig aligha lesz meg jövőre a hőn áhított 300 ezres közmunkás létszám. De ne legyen igazam. Történjen minden úgy, ahogy azt remélik: az új közmunkarendszertől sokasodjanak a munkahelyek, fehéredjen ki a gazdaság, legyen tisztább a foglalkoztatottság; az országhatártól kiindulva a tisztasági hullám érjen el mindenhova, legyenek tisztábbak a közterületek, a középületek. Tiszta sor. Ha ez megvalósul, kitehetjük a táblát a Parlamentre: Tiszta Ország, Rendes Ház!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában