Helyi közélet

2011.10.25. 08:36

Földrengés Törökországban: Készenlétben a Miskolci Mentőcsoport

Miskolc - Lehoczki László attól tart, a vasárnapi földrenggéssel még nincs vége...

Miskolc - Lehoczki László attól tart, a vasárnapi földrenggéssel még nincs vége...

Jóllehet a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport (közkeletű néven Miskolci Spider Mentőcsoport) felvette a kapcsolatot a török hatóságokkal, de minthogy ezerre becsülik a mostani földrengés áldozatainak számát, a mentési feladattal minden bizonnyal saját önvédelmi erejük is megbirkózik, tudtuk meg a csoport vezetőjétől, Lehoczki Lászlótól.

Ha meghaladná

– Minden ország rendelkezik saját önvédelmi erővel, s csak az erőn felüli feladatokhoz szokás külföldi segítséget kérni. Mindenesetre a Karis nemzetközi szövetség tagjaként más mentőcsoportokkal együtt készenlétben állunk, hiszen korábbi tapasztalatok alapján tartani lehet attól, hogy a vasárnapi földrengéssel még nincs vége. A mostani rengés nagyon hasonlít az 1999-2000. évi sorozathoz, amely 8 országon vonult végig - fűzte hozzá a Spider Mentőcsoport vezetője.

A készenlét mibenlétére vonatkozó kérdésünkre elmondta: folyamatosan tartják a kapcsolatot a külügyminisztériummal, a kintiekkel, s amennyiben igény van rá, a lehetőségekhez képest azonnal indulnak. Jelenleg a magyarországi speciális mentőcsoport (valamennyien miskolciak) 24 emberből és 5 kutyából áll („pontosabban négy és fél, hiszen a kis welsh terrier akkorka, hogy egy egésznek túlzás volna nevezni”, jegyezte meg Lehoczki László). Mint megtudtuk, az indítandó létszám pénzkérdés is, de mindannyian soha nem mennek, hiszen az itthoni védelmi tartalékról is gondoskodni kell. Általában 2 kutyát szoktak magukkal vinni. Utaztatásuk nem kis gondot jelent, mert csak poggyászként lehet feladni őket, s így csaknem annyiba kerül a szállításuk, mint egy emberé.

Eddig tízszer

A miskolci spiderek Törökországban 10 alkalommal vettek részt földrengés utáni mentésben, így az ottani viszonyokról bőven van tapasztalatuk.

– Statisztikai adatok bizonyítják, hogy arrafelé gyakoriak a földmozgások, amelyeket sok utórengés is követ. A házak építésekor ugyan ezzel számolnak, de hát bírják, ameddig bírják. Az épületek állékonyságát nagyban befolyásolja az éghajlat is, a nappali erős fölmelegedés és az éjszakai erős lehűlés igénybe veszi a betont és az egyéb épületszerkezeti anyagokat is. Ráadásul mint mindenben, e téren is lényeges szempont az ár, márpedig a törésvonalak mentén nyilván olcsóbban lehet lakáshoz jutni, ami földrengés esetén befolyásolhatja az áldozatok számát - mondta Lehoczki László.

Épp rengett akkor is

Feletettük a kérdést: vajon hány embert sikerült a tíz korábbi törökországi akciójuk során élve kimenteniük. 

– Ez az, amit még a legöregebb hindu sem tudhat - válaszolt Lehoczki László. Mi általában csak bejelöljük a helyeket, ahol élők vagy holttestek lehetnek, akiket, amelyeket az utánunk jövő műszaki mentőcsapatok szednek ki. Persze, azért volt olyanban részünk, személy szerint nekem is, amikor kézi erővel is megbirkóztunk a feladattal, s magunk segíthettünk felszínre jutni egy-egy túlélőt. Ráadásul épp Ankarában, amikor az előző évi földrengés évfordulója miatt a helyszínen tartózkodtunk egy újabb földrengéskor.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában