Helyi közélet

2011.10.16. 16:50

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntője 2011

Sátoraljaújhely - Harminckilencedik alkalommal került megrendezésre Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntője.

Sátoraljaújhely - Harminckilencedik alkalommal került megrendezésre Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntője. 104 hazai és 20 határontúli középiskolás vett részt a vetélkedésen. Pénteken reggel a sátoraljaújhelyi gimnáziumban került sor a megnyitóra. Györgyi Béláné igazgató köszöntötte a versenyzőket és felkészítő tanáraikat. A sorszámok kihúzása után háromórás írásbeli forduló következett, amelyen nyelvhelyességi feladatokat oldottak meg a diákok. A szaktanároknak városnézés és múzeumlátogatás szerepelt a programban. A délutáni kiránduláson Sárospatakon és a Zemplén Kalandparkban tettek látogatást a résztvevők. Este díszünnepségen köszöntötték a magyar nyelvet. Szombaton reggel Kazinczy Ferenc szobrának koszorúzásával kezdődött a program. A délelőtti szóbeli versenyen három percben kellett a versenyzőknek beszédművet előadniuk. A választható témák között szerepelt a magyar nyelv helyzete, a kisebbségi lét, a felelősségvállalás szerepe és az erőszak és korrupció is. Délután neves nyelvészek értékelték a verseny tapasztalatait. Szombaton este színházi programon vehettek részt a vendégek. Vasárnap kora délelőtt hagyományosan Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjának koszorúzásával kezdődött az eredményhirdetés. Ezután került sor a díjak átadására.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye versenyzői ebben az évben is kiemelkedően szerepeltek. Sátoraljaújhely város plakettjét és pénzjutalmát Szamosvölgyi Péter polgármester adhatta át Rákay Renátának, a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tanulójának (felkészítő tanár: Tóth Éva) és Tóth Juditnak, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium tanulójának (felkészítő tanár: Lőveiné Árva Melinda). Az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmát kapta Bodnár Noémi, a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium diákja. Különdíjat kaptak: Biacsko Csilla, a sátoraljaújhelyi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, valamint Juhász Vivien és Kenyeres Anita, a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola tanulói. Az eredményhirdetés Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író zárógondolataival ért véget.

Kispál József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában