Helyi közélet

2011.10.05. 13:39

Alternatív költségvetést készít az MSZP

Miskolc - A 2012-es költségvetést a leszakadás költségvetésének nevezte Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke szerdán megtartott sajtótájékoztatóján.

Miskolc - A 2012-es költségvetést a leszakadás költségvetésének nevezte Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke szerdán megtartott sajtótájékoztatóján. Mint a politikus elmondta, a költségvetés adataiból már látszik, hogy a kormány folytatni kívánja, amit elkezdett, az alacsony jövedelműek ellehetetlenítését. A kormány 700 milliárd forint közvetlen megszorítást és további 350 milliárd forintos kiadáscsökkentést tervez, pénzt von el az oktatástól, a munkahelyteremtéstől és az egészségügytől.

Bár a Fidesz kormányra kerülése előtt adócsökkentést követelt, kormányra kerülése óta legalább 9-10-féle új adót vezetett be, és az általános forgalmi adó mértékét is az amúgy is magas 25 százalékról 27-re – Európában a legmagasabbra – emeli. A jövő évi költségvetést 268 forintos euróárfolyamon számolták, amiből már most látszik, hogy tarthatatlan lesz, hiszen az euró már most 300 forint körül jár, s ki tudja megmondani, mennyi lesz jövőre?

Éppen ezért az MSZP saját „árnyék-költségvetést” készített. Gúr Nándor kérdésünkre elmondta: az ebben foglaltak fedezetét a kétkulcsos adórendszer visszaállítása jelentené – legyen évi ötmillió forint fizetés fölött 32 százalék a személyi jövedelemadó; ez olyan pénztömeg, ami lehetővé tenné a kiadási oldal finanszírozását. A vállalkozásokat nem a nyereségadó, hanem az élőmunkát terhelő járulékok 3-5 százalékos csökkentésével kell új munkahelyek teremtésére ösztönözni, és az adórendszert úgy kell átalakítani, hogy a dolgozó, gyereket nevelő, átlagos jövedelműek is hozzájuthassanak azokhoz a kedvezményekhez, amiket most csak a magas jövedelműek élvezhetnek. Az MSZP ezen felül az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját is a minimumra csökkentené.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában